az önkormányzat teret ad minden együttműködésnek

2021.03.01. 14:00

A pusztítás látványos nyomai Nadapon: keresik a védelem lehetőségeit

A járvány miatt megnövekedett a természetbe menekülők száma, és a tapasztalatok sok helyen lesújtóak.

Tihanyi Tamás

Nem csak Nadapon van baj, az egész hegységben láthatók a természetkárosítás nyomai Fotó: Pesti Tamás

Sajnos nem kivétel a Velencei-hegység sem a maga csodálatos természeti értékeivel, ahol a védett növények, a sérülékeny fajok komoly veszélynek vannak kitéve. Nem először számolunk be arról, hogy Nadapon különösen látványosak a nyomai a pusztításnak, ahol például a híres rét környékét szántották fel autósok, motorosok, kvadosok, teljesen elborzasztva a jó szándékú természetjárókat, kutyasétáltatókat, akik persze maguk is terhelést jelentenek a vidék számára.

A szemetelés pedig amennyire régi, annyira akut probléma.

Erre hívta fel a figyelmet a közelmúltban Tarsoly Péter barlangász, kutató, a terület kiváló ismerője is, aki elvállalta, hogy civil kezdeményezés élére áll. A csoport célja elsősorban a nadapi rét, egy csodálatos élőhely megmentése. Máris sokan csatlakoztak hozzá, közöttük van például Fa Nándor vállalkozó, vitorlázó, Miklósa Erika operaénekes, Sajtos József természetjáró, iskolaigazgató is. A többszöri helyszíni bejárás és megbeszélés után egy olyan tanulmányt, cselekvési tervet készítettek el, amely alkalmas arra, hogy a terület idővel helyi védettséget kapjon. Ez lehet az egyik eszköz a kezükben. A dolgozatot eljuttatták a nadapi polgármesteri hivatalhoz, a szervező pedig személyesen is beszélt Köteles Zoltán polgármesterrel.

– Azt kérjük a környezet védelme érdekében, hogy gépjárművel csak akkor hajtsanak be a területre, ha az feltétlenül szükséges. Erre táblákkal kívánjuk figyelmeztetni a hozzánk érkezőket. Mivel magántulajdonról beszélünk, ennél többet egyelőre nem tehetünk ­­– mondta Köteles Zoltán polgármester, aki leszögezte, teljes mértékben támogatja azt az összefogást, amit Tarsoly és barátai kezdeményeztek.

– A természeti értékek megóvása érdekében bármikor készen állok együttműködni bárkivel – erősítette meg a polgármester, aki hozzátette, a magánterületek védett területté történő átminősítésével azonban a település, mivel nem természetvédelmi hatóság, polgári pereknek teheti ki magát, amit nyilvánvalóan szeretnének elkerülni.

Nem csak Nadapon van baj, az egész hegységben láthatók a természetkárosítás nyomai Fotó: Pesti Tamás

Azonban egyáltalán nem biztos, hogy ennek akadálya van, tudtuk meg. Ha a tulajdonosok is partnerek lesznek a törekvésekben, meg lehet oldani a hatósági védettséget. Mindenesetre bármilyen konstruktív ötlet születik, az önkormányzat teljesen nyitott a megvalósítás felé, ez pedig fontos szempont. Köteles azt mondja, az ajtó nyitva áll… Nadapon egyébként két civil szervezet is működik és éppen egy hatalmas szemétgyűjtő akció szervezésén dolgoznak: pályázatokat, társadalmi munkát, önkormányzati forrásokat mozgósítanak a cél érdekében. Erről beszélt a Nadapi Karitatív Csoport Egyesület és a Zöldövezet Társulás nevében Sidóné Koller Andrea, aki több projektet írt már a környék megtisztítása érdekében. Ők is készen állnak a korábbinál szélesebb körű összefogásra. Felvetem, hogy amikor a területen jártam, ismétlődően elszórt pelenkákat is láttam a gyalogutak mentén, ami már-már tudatos környezetrombolásnak tűnik.

– Én nem dobálóznék nagy szavakkal, ám tény, hogy nemcsak pelenkák, hanem pet palackok, alumíniumdobozok is vannak mindenfelé, rendkívül nagy a szemét mennyisége mindenhol – mondta az aktivista. – Sajnos annyi az út, hogy utánfutóval bejárható az egész Velencei-hegység, ahová így építési törmeléket is fel lehet vinni. Most jártam be a hegyeket, és mindenhol nagyon nagy a probléma. Itt, Nadapon látok esélyt arra, hogy a hulladékot önkéntes programokkal összegyűjthessük és elszállíttassuk, erre valószínűleg lesz költségvetés. És igen, a napadi réthez az autók és a motorok folyamatosan jönnek, mert ez egy régi pálya volt, és nincs semmiféle szabályozás. További gond, hogy pár éven belül kiszorulhatnak az őshonos növények az invazív fajok miatt, amelyek ráadásul jó terepet adnak a szemét elhelyezéséhez.

A baj nem csupán Nadapon kiált megoldásért, hasonló a helyzet Pázmándon, Pákozdon, Sukorón, ez pedig a polgármesterek, tó környéki civil szervezetek összefogását is előre kell, hogy vetítse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában