Esély arra, hogy jobbá váljunk...

2021.03.26. 12:00

A járvány idején a korábbiaknál is fontosabb lett az önkéntesen végzett tevékenység

A városháza díszterme helyett az online térben rendezték meg az Önkéntesség Magyarországi Évének országos megnyitóját.

Tihanyi Tamás

Csak egy példa a közelmúltból: Fejér megyei önkéntesek a horvátországi földrengés után a helyszínen segítettek

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az önkéntesség ügyének népszerűségéhez és elismertségéhez korábban már két tematikus év járult hozzá hazánkban: 2001-ben az ENSZ kezdeményezésére indított Önkéntesek Nemzetközi Éve, 2011-ben pedig az Európai Unió Önkéntesség Európai Éve. Mindkettőhöz csatlakozott Magyarország. A lakosság és a vállalatok nagyobb arányú bevonásáért, a tömeges részvételért, az adományozók mozgósításáért javasolta korábban 11 civil szervezet, hogy legyen 2021 az Önkéntesség Magyarországi Éve. Az év nyitóeseménye március 25-én, csütörtökön az online térben, Fehérvár önkormányzatának támogatásával valósult meg.

A rendezvény két házigazdája Miklósa Erika opera-énekesnő és Gundel Takács Gábor műsorvezető volt.

– Mindenkit csatlakozásra szeretnénk bátorítani, kifejezetten a fiatalokat ösztönözzük erre, abban bízva, hogy így tartós együttműködés alakulhat ki – mondta egyebek mellett Rácz Zsófia, fiatalokért felelős helyettes államtitkár. – A járvány megmutatta, hogy az önkéntesség nemcsak lehetőség, hanem kötelesség is. Érdekes volt látni a generációk közötti együttműködést, reméljük, hogy az önkéntes év kapcsán ez még tovább fejlődik. Azért fontos az időzítés, mert azt szeretnénk, hogy a kezdeti lendület ne torpanjon meg, és ez a fejl ődés mennyiségi és minőségi szempontból egyaránt megtörténjen. Reméljük, hogy ez az év olyan irányt jelöl ki az úton, amelyre büszkék lehetünk.

Csak egy példa a közelmúltból: Fejér megyei önkéntesek a horvátországi földrengés után a helyszínen segítettek
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Rácz Zsófia beszélt arról is, hogy egy új nemzeti önkéntes stratégia készül, amely – a prioritások meghatározásával – fekteti le az alapjait az önkéntességgel kapcsolatos legfontosabb feladatoknak.

– Máris nagyon sok tapasztalatról tudnunk beszámolni, hiszen erősödik a civil társadalom érdemi részvétele közös ügyeink intézésében, közösségeink alakításában – jelentette ki Cser-Palkovics András polgármester. – Biztos vagyok abban, hogy az önkénteseknek a járvány még hátralévő időszakában nagyon sok feladatuk lesz egy-egy település életében. Sokan jelentkeztek, és sokan szorultak rá az önkéntesek tevékenységére, például a házi segítségnyújtás területén. Látjuk, egyre nagyobb divatja van annak, hogy saját időt, energiát áldozzunk fel egy-egy fontos ügy érdekében.

A járvány első hullámában Székesfehérváron például 685 idős személy kért és kapott segítséget 249 önkéntes bevonásával, de a munkára jelentkezők száma ennél jóval nagyobb volt – mondta el későbbi előadásában Mészáros Attila alpolgármester.

– Egyre több fiatal és időskorú személy szeretne bekapcsolódni a programokba, mi pedig az év során hétről hétre mutatunk majd ilyen történeteket. Hiszen ez fantasztikus lehetőség a tanulásra, a feltöltődésre, a fejlődésre, vagy egyszerűen csak egy esély arra, hogy jobbá, egy jó közösség részévé váljunk – mondta F. Tóth András, az Önkéntes Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Gyorgyovich Miklós, a Századvég Politikai Iskola Alapítvány kutatója az Önkéntesség Magyarországon 2018 című felmérés legfontosabb eredményeiről és üzenetéről számolt be. Elmondta: 140 interjút készítettek abban az évben.

– Az adatok szerint a lakosság bő negyede, 2,2 millió személy önkénteskedett a felmérés évében, de összességében a felnőttek közel fele végzett már életében valamikor ilyen tevékenységet. Azoknak a száma 65 ezer, akik naponta önkénteskednek: ez ugyan szűk réteg, de életmódként élik meg ezt napi munkájuk mellett, így tesznek valamit az embertársaikért, az állatokért, a teremtett világért.

További előadó volt Szincsák Attila, a Denso Gyártó Magyarország Kft. alelnöke, Domokos Tamás szociológus, a Kodolányi János Egyetem docense és a holland „vendég”, Joost van Alkemade. Az eseményt egy-egy kerekasztal-beszélgetés zárta.

Korunkban, amikor az élet minden pillanatában azt sugallják, hogy minden pénzben mérhető, fel kell vállalni az önként, anyagi ellenszolgáltatás nélkül végzett munka becsületét, és nem szabad meginogni abban a hitben, hogy ez így helyes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában