mindenkinek jó legyen

2021.03.30. 14:00

A bakonykútiaknak vannak válaszaik a kihívásokra

A település önkormányzata szakértők bevonásával fáradozik azon, hogy mindenkinek jó legyen, vagyis hogy a kiránduló is parkolhasson, de a helyi lakosok érdekei se sérüljenek.

Palocsai Jenő

A település határában, a lőtér felé vezető út mellett lehetne kijelölni a Kútiba érkezők számára egy parkolóhelyet

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az elmúlt néhány évben jelentősen megnövekedett a gyönyörű természeti környezetben fekvő településre látogató kirándulók száma, és ezt csak fokozta a járványhelyzet. A település közvetlen szomszédságában található, páratlan természeti szépséget nyújtó Burok-völgy vonzza őket. Kezdetben csak a medvehagymaszezon jelentett szokatlanul sok kirándulót, akik nemritkán külön autóbusszal érkeztek. Most már a személyautók áradata a gond.

Marics József polgármester elmondta:

– Ahogy a korlátozások szigorodtak, a Bakonykútiba látogatók és parkolóhelyet keresők száma is jelentősen növekedett. Az elmúlt hetekben ez már konfliktusos helyzeteket idézett elő a településen, a belterületi utak menti zöldfelületeken szinte mindenütt parkoló autók álltak, de olyan is előfordult, hogy valakinek a kapubejáróját állták el.

A település határában, a lőtér felé vezető út mellett lehetne kijelölni a Kútiba érkezők számára egy parkolóhelyet
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az önkormányzat képviselő-testülete érzékelve ezt az egyre csak növekvő problémát, az elmúlt év őszén egy szakmérnököt bízott meg azzal, hogy készítsen egy javaslatot, amely megoldja a parkolási nehézségeket, és összhangban van egy ilyen kistelepülés anyagi lehetőségeivel is. Marics a tervről azt mondta:

– A lőtérre menő út padkája lenne úgy megerősítve, hogy közvetlenül a település peremén tudnának úgy húsz autóval leparkolni a látogatók, tehermentesítve ezzel a falut. Ennek kialakítása és a többi utcában a parkolást tiltó KRESZ-táblák kihelyezése együtt nettó 2,6 millió forintba kerülne. Ezt az összeget a 2021. évi költségvetésünkben nem tudtuk biztosítani, csak 600 ezer forintot terveztünk be annak érdekében, hogy el tudjon indulni a munka.

De nem csak az anyagiak okoznak dilemmát a település vezetésének, ugyanis a falu sok lakója és a hozzájuk érkező vendégek is használják parkolásra azt a területet, amelyen az elkészült terv szerint tilos lenne a parkolás, ami további konfliktusokat okozna. Ugyanakkor más lehetőség nem nagyon van, ugyanis Bakonykúti környezete Natura 2000-es terület, amelyen semmilyen építkezés, művelésiág-változtatás nem lehetséges.

Mint megtudtuk, a feszültség amiatt is nőtt, mert a helyi lakosok féltek, hogy hamarosan mindent szemét borít majd, ám a polgármester szavaiból kiderült, hogy a kirándulók többsége odafigyel a környezetre. Marics azt ígérte, hogy szüntelenül keresik a megoldást, de addig is a megértését kérik mindenkinek. Hozzátette:

– A Duna–Ipoly Nemzeti Park területileg illetékes természetőrével folyamatos kapcsolatot tartok. Kértem, hogy jelezzen, ha természetkárosítást tapasztal, de eddig ilyen jelzést nem kaptam tőle.

[embed]https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/nepszeru-celpont-a-megye-ekszerdoboza-4778698/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában