Olyan, mint a háború

2021.02.20. 07:05

Vass Zsuzsannáról nevezné el a megújuló nővérszállót Vargha Tamás

Február 19-e, Kossuth Zsuzsanna születésnapja 2014 óta hivatalosan is a magyar ápolók napja. Kossuth Zsuzsanna az 1848–49-es szabadságharc alatt mint a tábori kórházak főápolója írta be magát a magyar történelembe.

Majer Tamás

„A magyar ápolók legszebb ünnepe, amikor Kossuth Zsuzsannára emlékezhetünk”

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– A magyar ápolók legszebb ünnepe, amikor Kossuth Zsuzsannára emlékezhetünk. A tavalyi évben méltó módon ünnepelhettünk, tudományos rendezvénnyel egybekötve, az idei évben a pandémia miatt csak zárt körben tehetjük meg, hogy emlékezzünk az ő önfeláldozó és hősies életútjára – mondta Bognár Beáta, a Magyar Ápolási Egyesület megyei elnöke. – Mert kellenek hősök, minden korban kellenek, akik erőt adnak, irányt mutatnak – folytatta idézettel megemlékezőbeszédét az elnök.

Kossuth Zsuzsanna szobránál koszorúztak pénteken a megyei kórház elöljárói, mások mellett Bucsi László intézményvezető, Nyakas Eszter ápolási igazgató és Izbéki Ferenc igazgatóhelyettes.

„A magyar ápolók legszebb ünnepe, amikor Kossuth Zsuzsannára emlékezhetünk”
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Ha valaha volt aktualitása ennek a koszorúzásnak, akkor az most van – nyilatkozta Bucsi László. – Abban az időben az osztrákok ellen harcoltunk, ez is egy harc, véleményem szerint ez legalább akkora, a végeredmény mindenképpen. Egy csúnya szót mondok: hullahegyek akkor, hullahegyek most, ápoltak százai, ezrei a kórházban, akkor is és most is – utalt a jelenlegi helyzetre, a koronavírus-járványra a doktor. – Azt kell mondjam, hogy el tudom képzelni azt az időszakot. Most nagyon sok Kossuth Zsuzsánk van! Egyet mindenképpen kiemelnék. Néhány hónappal ezelőtt a Covid áldozataként meghalt a hematológiai osztályunk főnővérhelyettese. Én biztos vagyok abban, ha még pár évig itt leszek ebben a pozícióban, és koszorúzni fogok, akkor Kossuth Zsuzsa neve mellett Vass Zsuzsa neve is eszembe fog jutni – mondta.

 

Vargha Tamás országgyű­lési képviselő pár napja tette közzé: azt indítványozta Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének, hogy a megújuló nővérszálló Vass Zsuzsanna ápolónő nevét viselje az átadás után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában