választ kapott a vezetés

2021.02.22. 07:00

Új fejlemények az épülő M8-as autópályáról

Továbbra is terítéken van a megye negyedik autópályájának – illetve ez esetben „csak” gyorsforgalmi útjának – kialakítása, melyben talán Baracs települése a leghangosabb. Joggal, hiszen a mellettük elhaladó M6 autópályára sincs közvetlen felhajtójuk, s most már biztos, hogy az új autóútra sem lesz.

Korondy Tamás

Baracs 20 km-re van az M6-tól – az új összekötő út megépülésével ez 9 km-re csökkenne Fotó: Szárszó L.

– Történelmi jelentőségű döntés előtt, az M8-as gyorsforgalmi út könnyebb elérhetőségét biztosító út megépítésének, vagy elutasításának kérdése előtt áll képviselő testületünk – így fogalmazott Szárszó Lajos, a község képviselője a falu által a közösségi médiában létrehozott csoportban egy általa létrehozott posztban. A bejegyzés szerint a helyi önkormányzat több kérdést is feltett a munkálatokat végző Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF Zrt.) felé, melyekre már válaszok is érkeztek.

A képviselő-testületnek történelmi jelentőségű döntést kell hozni

Megtudtuk, miszerint legalább három évet még várni kell arra, hogy megkezdődjenek a munkálatok Baracs közelében. Ennek a rendkívül hosszú időtartamnak több oka is van: a helyi vezetés szerint jelenleg is tart a környezetvédelmi engedély vizsgálata és a gyorsforgalmi út tervezése – utóbbi még egy évig biztosan, s csak utána jöhet az építési engedélyezési eljárás. Majd el kell készülnie a kiviteli tervnek, amit a közbeszerzés követ. Válasz érkezett a település közvetlen felhajtójáról az M8-asra. Szárszó Lajos szerint a műszaki előírások közül talán a legfontosabb, amely alapján a NIF Zrt. el tudta utasítani a falu ez irányú kérését, hogy felhajtót-lehajtót csak olyan esetben építenek, amennyiben az országos közúti kereszteződésre esik – ez pedig Baracs esetében nem áll fenn.

Mint ismeretes, két gyorsforgalmi út épül Baracs köré, ezért a kivitelező felajánlotta annak lehetőségét, hogy a település a Széchenyi út folytatásában egy összekötő utat kapjon a Mezőfalvát Dunaföldvárral összekötő útra abból a célból, hogy minél hamarabb elérhessék vagy az M6-os autópályát, vagy közvetve majd az M8-as gyorsforgalmi utat. Ennek az összekötőnek a megépüléséről szabadon dönthet az önkormányzat (hiszen ingyen és bérmentve kaphatna csatlakozást a falu), s most ezen van vita jelenleg is, hogy szüksége van-e rá Baracsnak.

Baracs 20 km-re van az M6-tól – az új összekötő út megépülésével ez 9 km-re csökkenne
Fotó: Szárszó L.

Érthető módon az új út esetleges megépítésére a lakosok első negatívumként az átmenő forgalomnövekedést jelezték. Szárszó szerint a kivitelező úgy véli, a 6-os főúton közlekedőknek az új út nem jelentene alternatívát arra vonatkozóan, hogy azok az M8-ra vagy az M6-ra Baracson keresztülhaladva jussanak fel, vagyis ez átmenő forgalmat nem generálna, s ez fordított irányban is igaz. Amennyiben a közlekedő valamelyik autópályán halad, akkor nem lesz érdeke, hogy letérjen azért, hogy Baracson keresztül haladjon.

Többen azt vélelmezik, hogy ez esetben Baracs megszűnne zsákfalunak lenni, így megnövekedne a bűncselekmények száma. A képviselő az új út megépülésének a közbiztonságra és az egészségügyre gyakorolt jótékony hatását alátámasztva kiemelte, hogy a település saját rendőrőrssel rendelkezik, ami visszatartó erőt jelent a bűnözők számára továbbra is, ráadásul az általuk is támogatott mezőfalvi rendőrőrsről a közvetlen út miatt sokkal előbb Baracsra érne a segítség. Hozzátette, hogy az életük védelmében is jelentős szerepe lenne az útnak, hiszen azoknak a betegnek, akiknek szívinfarktus miatt kellene a lehető leghamarabb a székesfehérvári kórházba kerülniük, azok a mentőkkel minimum tíz perccel hamarabb eljuthatnának az ellátás helyére, ami megnövelné életben maradási esélyüket. Amint újabb fejlemények érkeznek, lapunk igyekszik mihamarabb beszámolni róla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában