A vírus közben nyitottak

2021.02.27. 07:45

Tündérmese a baracskai húsboltról

Viszonylag ritkán hallhatunk olyan történetet, amely a tavaly márciusban beköszönő koronavírus-járvány alatt vette kezdetét, s a tündérmeséje a mai napig is eltart: ilyen az egyik baracskai húsbolt.

Korondy Tamás

Aranka (balra) és Barbara (jobbra) baracskai lakosok – lokálpatriótaként üzemeltetik húsboltjukat Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Kassai utcában található kis üzlet az elmondások alapján mindig is nagy forgalmat bonyolított – lévén, hogy az egyetlen hentesbolt volt a településen. Aki az esti húslevesbe tyúkot akart, vagy a hétvégi rántott szelethez alapanyagot keresett, annak három választása volt: vagy a saját maga tartott állatokat használta fel, vagy a közértben lévő húspultból választhatott, vagy elment a Kassai utcában lévő húsboltba, garantáltan minőségi húsért. Utóbbi esetében változás történt: tulajdonoscsere zajlott le, s a sokak által Lajos bácsiként ismert úr helyét két fiatal helyi hölgy vette át, akik nem is vallanak szégyent.

Aranka (balra) és Barbara (jobbra) baracskai lakosok – lokálpatriótaként üzemeltetik húsboltjukat
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Már tavaly szeptemberben nyitni akartunk, amikor Lajos bácsi – aki addig is húsboltként üzemeltette a helyet – 30 év után nyugdíjba ment. A sógornőmmel mind a ketten már korábban is gondolkodtunk a hely kibérlésén, és ahogy lehetőség adódott, úgy döntöttünk, hogy belevágunk – mesél a nyitás ötletéről a régebben bolti eladóként dolgozó Valkóné Szilágyi Aranka, az egyik tulajdonos. Hozzátette, végül az üzlet szeptemberi nyitása mégis elhúzódott novemberig a papírmunkák miatt.

A fenti pár sort elolvasva talán az embernek elsőre az a kérdés fordul meg a fejében: hogyan jut eszébe valakinek egy gazdasági válság közepén vállalkozást indítani?

– Igazából nem mondanám, hogy a vírus hátráltatott volna minket, és ez igaz az üzlet forgalmára is. Hála istennek egész jól megy a bolt. Kialakult egy bizonyos vevőkör, akik elégedettek a minőséggel. Nekünk pedig ez volt a célunk – említette Aranka, aki legalább ennyire örül annak, hogy sógornőjével, Borsos Barbarával remek a viszonyuk, s így a munka is gördülékenyen megy. Kettejük közös vállalkozásában segítséget jelent Barbara hétéves tapasztalata, melyet bátyjának hentesboltjában szerzett.

Ahogy elmondták, a jelenlegi állapottal még nincsenek megelégedve – szeretnének bővíteni, s erre meg is van a lehetőségük, hiszen az eddig beépített üzlet mellett egy másik, legalább akkora helyiség rendelkezésre áll a további kiszolgálásra.

– Azt vettük észre, hogy sok termék van, amit még keresnek a vevők, és nekünk többek között az a feladatunk, hogy észrevegyük ezeket az igényeket. Éppen ezért akarjuk a választékot bővíteni, amihez a későbbiekben szükség lesz a nagyobb helyre – mesélte el a fejlesztési szándékot Aranka.

– Ez a bolt régen csak dél­előtt 11-ig volt nyitva, harmad ekkora kínálattal, mint nálunk. Ezzel szemben mi délután 4-ig nyitva vagyunk – meséli Barbara, aki szerint rengeteg újítást kellett végezni a nyitáskor: számos eszközt vettek, falat festettek, csempéztek. Mindkettőjük részéről nagyobb költségekkel járt a hely szakhatóságok általi rendbetétele, de egy pillanatig sem bánják a döntésüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában