Szemét és keréknyom

2021.02.11. 20:00

Fa Nándor: Ebből elég! Meg kell állítani a rombolást Nadapon!

Az országban már korábban is egyre több helyről lehetett híreket hallani arról, hogy a járvány miatt megnövekedett a kirándulók száma, ám sajnos egy részük – jelenlétével és viselkedésével – a természetet károsítók táborát gyarapította.

Tihanyi Tamás

Tarsoly Péter és Fa Nándor ott, ahol a driftelők felszántották a talajt

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Sajnos nem kivétel a Velencei-hegység sem a maga bámulatos természeti értékeivel.

Érthető, hogy az emberi szabadságvágy nem ismer határokat, az otthoni munkavégzés is bővebb kereteket biztosított ahhoz, hogy erdőt, mezőt járjanak a kirándulók. A Velencei-hegység turistaútjai is gyorsan megteltek, ám nem csak a szemetelők száma gyarapodott meg. A kijelölt turistaösvényeken járók egyre gyakrabban voltak kénytelenek félreugrani a motorosok, kvadosok elől, ráadásul sokan a természetjárásnak, kutyasétáltatásnak is a legkényelmesebb formáját választják azzal, hogy egészen egy-egy hegy legtetejéig hajtanak fel autójukkal.

Ehhez sajnos jó terepet biztosít a hegység, amely könnyen megközelíthető, és amelyet mára sűrűn behálóznak a jelölt és jelöletlen utak, egymást keresztező kijárt csapások: csoda, hogy a vadállomány még bírja ezt a terhelést.

Ám a védett növények, a sérülékenyebb fajok már nem: létük 24. órájában vannak. Erre hívja fel a figyelmet Tarsoly Péter lovasberényi barlangász, kutató, a terület kiváló ismerője is, aki elvállalta, hogy egy most szerveződő civil kezdeményezés élére áll. A csoport célja ma elsősorban a nadapi rét megmentése, ám ismerve a körülményeket és az egyre romló viszonyokat – no és embertársaink fegyelmezetlenségét, nemtörődömségét és mondjuk ki: esetenként bunkóságát –, lesz feladatuk bőven más természeti kincseink megőrzésének dolgában.

Tarsoly Péter és Fa Nándor ott, ahol a driftelők felszántották a talajt
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– A nadapi rét csodálatos élőlényeknek nyújtott lakhelyet: a fekete kökörcsinnek, a tavaszi héricsnek, a koloncos legyezőfűnek. Az állatok közül ezen a területen is otthonra talált a szongáriai cselőpók, az egyik legnagyobb pókfaj Magyarországon, de megtalálható volt a sisakos sáska is – mondja a helyszínen Tarsoly Péter, akihez a szitáló esőben Fa Nándor is csatlakozik.

Súlyos következmények

Nadap felől érkezünk a réthez, amely védett, hiszen a Natura 2000-hez tartozik, tehát elvileg csak az arra kijelölt úton és külön engedéllyel rendelkezőknek lehetne gépjárművel közlekedni, ám ez betarthatatlannak látszik. A következmények pedig igen súlyosak.

Eldobott pelenkák világítanak a védett területen, Tarsoly Péter legnagyobb döbbenetére
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Fa Nándor mutatja, hogy több egészen új út nyílt, amely korábban nem létezett, a ráhajtók elpusztították az állatok és növények élőhelyét. Értelmetlen keréknyomok keresztezik egymást szerte, amerre nézünk: Nándor ötven méteren öt utat számol össze. De hasonló a helyzet másutt is. Tarsoly Péter szerint a hegység jellegzetes talaja eleve kényes, nem arra teremtette Isten, hogy ilyen mértékű terhelést elbírjon.

– Az elmúlt időszakban éjszakánként kisebb-nagyobb fagy volt, ám nappal olvadt. A talajnak csupán a felső néhány centiméteres része olvad föl, amelyet a kerekek lényegében „fölkapálnak”, elpusztítva a növények gyökerét. Mivel a rét hegyoldalon van, ezért a lefolyó csapadékvíz szépen elmossa a termőtalajt, az erózió felerősödik, és máris a csupasz sziklafelszín kerül napvilágra.

A domb aljában, ahol egykor futballpálya volt, kör alakban lényegében felszántották a talajt az ezzel szórakozók: driftelésnek hívják, de nekem egy sor másik kifejezés is eszembe jut, többnyire jelzők.

Tarsoly Péter és Fa Nándor szakmai tudásukkal és hírnevükkel élére álltak a helyi kezdeményezésnek, és ahol lehet, szót emelnek a visszásságokkal szemben.

– Mindenképpen tennünk kell a terület védelméért. Egyrészt hogy a már meglévő károk ne súlyosbodjanak, másrészt mert a folyamat visszafordítható. Sokféle elgondolás felmerült. Az egyik lehetőség az, hogy tiltó táblák kellenek, de ha ez nem elég, kamerákat kell elhelyezni.

A bokrok aljában és másutt eldobott pelenkák világítanak fehéren: láttukra beteg elmére gyanakszom. A szemetelés máshol is fájó gond. Ám a barlangász még bízik embertársai józan belátásában, ezért elsősorban nem büntetésre gondol.

– Fontos a felvilágosító munka, tudatosítani kell, hogy lényegében az egész Velencei-­hegység védettséget élvez, és így, ennek tudatában kellene megközelíteni, bejárni, csodálni.

Az összefogás formálódik, hiszen mások is osztják Tarsoly Péter és Fa Nándor aggodalmait. Lépéseket kívánnak tenni a hozzájuk csatlakozókkal, hogy menthessék, ami még menthető: egy kis csodát, amelynek részei, felelősei vagyunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában