Magyarországi görögök

2021.02.01. 07:15

Szószólóválasztás és felújítás a téma – Beloiannisz is érintett az indítványban

Hristodoulou Konstantinos, a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata (MGOÖ) elnöke indítványozta a magyarországi helyi görögség egymással való könnyebb kommunikáció érdekében egy fórum létrehozását, amelyen a kerületi és vidéki önkormányzatok, illetve a civil szervezetek képviselői is kifejthetnék a véleményüket.

Korondy Tamás

A beloianniszi görög táncegyüttes a nemzeti ünnepen

Fotó: FMH-archív / Pesti Tamás

Magyarország összes helyi görög nemzetiségi önkormányzatának elküldött tájékoztatójában – melyben így megyénkben Beloiannisz települése kiemelten érdekelt – a fővárosi Görögség Háza felújítására, valamint a 2022-ben esedékes országgyűlési szószólóválasztás módjának szabályozására is kitért.

A budapesti Görögség Házát az MGOÖ szerint kulturális és oktatási tevékenység folytatására kell alkalmassá tenni a színházterem felújításával, valamint az előtérben lévő termek összevonásával, az emeleti helyiségek alkalmassá tételével „Jelenleg az épület emberi tartózkodásra alkalmatlan. Ehhez az aktuális állapot szerint az önkormányzatnak bruttó 125 millió forint áll rendelkezésére, de számítunk további támogatásokra.” – írja az elnök.

A beloianniszi görög táncegyüttes a nemzeti ünnepen
Fotó: FMH-archív / Pesti Tamás

Szóba került a jövőre esedékes szószólóválasztás, melyet az elnök a lehető legdemokratikusabb módon szeretne lefolytatni, éppen ezért érvel amellett, hogy a civil szervezetek, illetve helyi nemzetiségi önkormányzatok részéről delegált jelöltekre ezek a szervezetek szavazzanak, a szavazásuk eredményét pedig az országos önkormányzat vegye kötelező érvényűnek, és ennek megfelelően állítsa össze a nemzetiségi listát az országgyűlési választásokra.

Ezzel kapcsolatban Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár a napokban tárgyalt a kormány általi további segítségekről az MGOÖ-vel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában