Uraim, elhagytak valamit!

2021.02.28. 07:00

Szemétügy: elkeserítő szélmalomharc Kőszárhegyen

Uraim, elhagytak valamit! – figyelmeztette Papp Ferenc a minap a Csillagvölgyben autóval és utánfutóval portyázó férfiakat. Kérdőn néztek rá, erre ő közölte velük: itt felejtették a szemetüket.

V. Varga József

Valahogy mindig újratermelődnek a szemétkupacok. Elkeserítő a szélmalomharc Fotó: Fehér Gábor / FMH

Fotó: ThorLaci

Motoros emberek lévén, a krosszpályán jártak éppen a fiával edzésen, amikor megpillantották az utánfutóról sebbel-lobbal lefelé pakoló atyafikat. Mégpedig nem is akárhova rakodtak – a Fejérvíz 1-es számú kútjához. Nesze neked, környezetvédelem, vízvédelem! Ha veszélyes hulladék keveredett a szemétkupacba, be is szivároghat az ivóvízbe!

Szemét, építésitörmeléka fejérvizeskarsztkútmellett

– Azonnal szóba hoztam a feljelentés lehetőségét, a rendszám alapján könnyű lesz a beazonosítás, ecseteltem nekik – mesélte lapunknak Ferenc a történéseket. – Erre ők szabadkoztak (Úúú!), most sietnének, átmenetileg itt hagyják, mert mennének még befejezni a bontást, de visszajönnek, és juszt is összeszedik a szemetüket. Hiszem, ha látom! – biccentett nekik. Elkezdték győzködni: Pestről jöttek, a környéken dolgoznak, ne legyen már ilyen szigorú velük. Azt találta mondani: akkor vigyék a hulladékot Pestre. Tanakodtak, aztán beültek a kocsiba, elszeleltek. Papp Ferenc nyomban szólt a fejérvizes ismerősének és az önkormányzatnak, leadta a rendszámot, s megtörtént a rendőrségi feljelentés is.

– Az építési törmeléket egyébként átveszik Szabadbattyánban, a 7-es főút melletti homokbányánál, 2000 forint egy utánfutóval – mondta el ezt is nekünk. – Egy-egy szállítmányt leadnak, hogy legyen valami papírjuk, a többit meg aztán imitt-amott „ott felejtik”.

Valahogy mindig újratermelődnek a szemétkupacok. Elkeserítő a szélmalomharc
Fotó: Fehér Gábor / FMH

– A krosszpályára bevezető út mentén éppen a múltkor takarítottunk – hozta szóba azonnal Gáspár Csaba, a Kőszárhegyi Motocross Club elnöke, alpolgármester, amikor őt is megkerestük. – Azóta már láttam, hogy ismét műanyag hordók, kannák és egyéb „nyalánkságok” tarkítják a területet… Amit Papp Feriék mondanak, még új a számomra – úgy tetszik, hogy a szemétnek egyesek most már a karsztkút mellett is megtalálták a helyét. Sajnos egyre több illegális szemétlerakattal találkoznak – folytatta, akár a Kőszárhegymenet előtti szemétgyűjtési akcióik során, akár a krosszpálya körül. És sajnos a sort réttel és mezővel, erdőszélével lehet folytatni bármelyik falu határában, pedig a közszolgáltató évente egyszer a lomtalanítást is ingyenesen elvégzi.

– Ez egy szélmalomharc – emelte ki. – És mi, a számos önkéntes Don Quijote, hiába hadakozunk. Elszomorító és elkeserítő…

– Persze a március 15-ét megelőző hosszú hétvégére újra megszervezzük a krossz­pályán és környékén a szemétszedést, a takarítást, mert a motorosoknak már viszket a tenyerük, hogy egy-egy kövér gázt húzzanak a gépen, hogy végre újra a motor nyergébe pattanhassanak – tette hozzá Gáspár Csaba.

Megtudtuk: a Csillagvölgyben legutóbb 2019 tavaszán volt motokrosszverseny, pedig Kőszárhegy a hazai és a külhoni versenyzők körében is nagyon népszerű. A lerövidített pálya miatt az egyesület azóta is vív az erdőfelügyelettel, de terveznek itt motorversenyt gyerekeknek, szuperkrosszviadalt, extrémebb ugratókkal vagy éppen krosszfutóversenyt. És újra és újra nekilátnak a szemétszedésnek…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában