Fejérvíz Zrt.

2021.02.25. 14:20

Mitől fehér a csapvíz?

Az elmúlt napokban a közösségi oldalon többen beszámoltak arról, hogy a vezetékes víz minőségében jelentős változást észleltek. Ennek kapcsán a Fejérvíz Zrt. közleményben adott választ a leggyakrabban felvetődő kérdésekre.

Héjj Vivien

Sós, klóros utóíz, vagy maradt a megszokott minőség? Fotó: PT / FMH

A közösségi oldal egyik csoportjában kelt szárnyra a hír, miszerint a város egyes területein a vezetékes víz minőségében változást észleltek a felhasználók. A tapasztalatok rendkívül vegyesek voltak, a hozzászólók egy része egyáltalán nem észlelt minőségbeli romlást, míg mások több problémával is szembesültek. Egyesek arra panaszkodtak, a csapból jövő víznek sós vagy éppen klóros utóíze volt. A színével kapcsolatban többen azt tapasztalták, áttetsző helyett fehér vagy sárga színű folyadék jön a rendszerből. A felhasználók egy része arról számolt be, fürdés után viszketést éreztek, bőrükön vörös foltok jelentek meg. A problémát a város polgármestere sem hagyta figyelmen kívül, így közleményben ismertette a tényeket.

Sós, klóros utóíz, vagy maradt a megszokott minőség?
Fotó: PT / FMH

– A szakemberek problémát nem találtak a vízrendszerben, ugyanakkor megragadnám az alkalmat, hogy ismét nyomatékosítsam: amennyiben bármilyen problémát észlelnek a közszolgáltatások kapcsán, azt elsősorban mindig a szolgáltatónak jelezzék, hiszen ők tudnak cselekedni – fogalmazott Cser-Palkovics András. Kiemelte, a közösségi médiaposztok nem helyettesítik a szolgáltató felé tett telefonos vagy e-mailes bejelentést.

A Fejérvíz Zrt. közleményben válaszolt a leggyakrabban felvetődő lakossági kérdésekre. Mint írták, előfordulhat, hogy a házak belső vezetékei, meleg vizes szerelvényei és berendezései nagyon régen vagy sohasem voltak öblítve, tisztítva, keverőcsapjai régiek, és már nem megfelelő a tömítésük, ezért időnként áteresztenek, emiatt pedig a hálózatban keveredik a hideg és a meleg víz. Ez és a házbelső melege hatással van a víz ízére, minőségére. A vízmű hatáskörébe csak a bekötésig tartoznak a vezetékek, később azok a fogyasztó tulajdonát képezik. A szolgáltató kiemelte, a csapból kifolyó tejfehér vizet klórosnak gondolják, pedig ezt a jelenséget légbuborékok okozzák, melyek rövid idő alatt a pohárból „felszállnak” és elillannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában