fejlesztés

2021.02.16. 20:00

Hatmilliárd forintra pályázhatnak az önkormányzatok

Az idén ismét kiírták az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatását célzó, hatmilliárd forintos keretösszegű belügyminisztériumi pályázatot.

Korondy Tamás

Sárosdon a Belügyminisztérium pályázatával újult meg a polgármesteri hivatal

Fotó: Dunkl Gergely

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára nemrégiben tartott sajtótájékoztatóján elmondta, olyan önkormányzati feladatokhoz nyújtanak támogatást, amelyeket egyéb pályázati forrásokból nem lehet ellátni.

Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy március 12-ig lehet pályázni önkormányzati feladatellátást szolgáló épületek, így bölcsődék, óvodák, közös önkormányzati hivatalok, belterületi infrastruktúra – utak, hidak, járdák – felújítására, valamint sportfejlesztésre. Mint elmondta, a pályázatokat első körben június 30-ig elbírálják.

Hozzátette, igyekeznek további forrásokat előteremteni, így az év második felében, ha erre lehetőség nyílik, lesz egy második kör is. Továbbá kiemelte, az épületkorszerűsítési igénylések esetében nagyon fontos, hogy a felújítás energetikai korszerűsítést is jelentsen, valamint külön előnyt jelent, ha a pályázók megújuló energiát vennének igénybe.

A pályázat célja az előző évekhez hasonlóan a bölcsődei és óvodai ellátás, az egészségügyi alapellátás feltételeinek biztosítása, javítása, valamint a közös önkormányzati hivatal székhelyének fejlesztése, felújítása. Célja továbbá a rendszeres testmozgás elősegítéséhez szükséges feltételek megteremtése, valamint az önkormányzati tulajdonú, belterületi közlekedési infrastruktúra fejlesztésének támogatása. Mint megtudtuk, a vissza nem térítendő támogatást a települési önkormányzatok igényelhetik, illetve intézményfejlesztés esetében, társult fenntartásnál a társulás székhelye szerinti települési önkormányzatok – az egy lakosra jutó adóerő-képesség alapján meghatározott arányú – önerő biztosítása mellett.

Településenként egyébként három területre lehet leadni a pályzatot.

Intézményfejlesztésre 40 millió forint értékben lehet maximálisan pályázni (erre 2 milliárd forintos keret áll rendelkezésre), sportfejlesztésre 20 millió forint a plafon (500 millió forintos keret), illetve önkormányzati tulajdonban lévő út-, híd- és járdafelújításra lakosságszám-arányos, maximum 60 millió forint igényelhető (3,5 milliárd forintos keret).

Sárosdon a Belügyminisztérium pályázatával újult meg a polgármesteri hivatal
Fotó: Dunkl Gergely

Körutazást tettünk a megyében, s megkérdeztünk különböző méretű településeket, hogyan vélekednek a pályázatról, szándékoznak-e indulni.

Balinka népessége az 1000 főhöz közelít, ezért a Wéninger László vezette község nehezen tudná kigazdálkodni az önerőt.

– Megmondom őszintén, hogy úgy néz ki, nem indulunk. Nincsen még elfogadott költségvetésünk idén, s tény hogy Balinka esetében 15 százalékról beszélünk, mely legjobb esetben is 2–3 millió forintot jelentene – fogalmazott a polgármester, aki hangsúlyozta, hogy a falu mindkét orvosi rendelője az elmúlt években teljeskörűen fel lett újítva, s ugyanez igaz a két kultúrhelyszínre is.

Sárosdon már egészen más a helyzet. Dunkl Gergely különösen kedveli ezt a pályázati konstrukciót, mint mondta, rendkívül egyszerű a formanyomtatvány, éppen ezért egyszerűen be lehet nyújtani az igényt.

– Az elmúlt három évben a Komáromi utca és a polgármesteri hivatal is ennek segítségével újult meg. Idén is szeretnék pályázni, mégpedig belterületi utcákra – tájékoztatta lapunkat a vezető, aki szerint nyilvánvalóan a Magyar falu program nullaszázalékos önrésszel pályázható projektjei népszerűbbek, ugyanakkor ezt a lehetőséget is nagy segítségnek ítéli meg.

Martonvásár már kinőtte az imént említett Magyar falu programot, így a TOP-pályázatok mellett csupán ez maradt nekik. Horváth Bálint ugyanakkor elmondta, tavaly 20 millió forintot nyertek járdafelújításra, melynek kivitelezése még csak most indul – az idén nem szándékoznak benyújtani pályázatot.

A támogatás felhasználásának végső határideje 2022. december 31.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában