górcső alatt

2021.02.09. 07:35

Fokozottan ellenőrzik most a buszokat, tehergépkocsikat Fejérben

Országos akció indult február 8-án, hétfőn, melyhez sok európai ország közlekedésrendészete csatlakozott. Az előttünk álló héten a buszok és a teherautók kapnak még a szokásosnál is nagyobb figyelmet.

Palocsai Jenő

Február 8-án, hétfőn már javában zajlott Székesfehérváron az ellenőrzés

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fokozottan ellenőrzi a nehéz tehergépkocsikat és az autóbuszokat a rendőrség a közutakon, Magyarország egész területén, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

Mint megtudtuk, az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) a február 8. és 14. közötti időszakot jelölte ki a Truck & Bus névvel ellátott kampány számára. A fokozott, célirányos, európai szintű ellenőrzés keretében az egyenruhások többek között ellenőrizni fogják a vezetési és pihenőidő szabályainak betartását, a sebességtúllépést, a rakományok rögzítését, a járművek műszaki állapotát, a menetíró készülékek használatát, az ittas és bódult állapotban történő, illetve a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatti járművezetést és a passzív biztonsági eszközök használatát is.

Arra a kérdésre, hogy pontosan milyen jellegű ellenőrzésre kell számítani, a rendőrség azt a tájékoztatást adta, hogy az ellenőrzés célja az európai kampánynak megfelelően a közlekedésbiztonság javítása, a közlekedés során elkövetett jogsértések kiszűrése, szankcionálása, a személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek számának csökkentése. Ennek keretében nem kizárólag a közúti áru- és személyszállítást végző járművek és személyzetük, különösen a nehéz tehergépjárművek és autóbuszok átfogó ellenőrzése zajlik, hanem a rendőrök a személygépkocsik, gyalogosok, kerékpárosok, segédmotor-kerékpárosok, továbbá a motorkerékpárosok szabályszerű közlekedésének ellenőrzésére is figyelmet fordítanak. Az európai szintű ellenőrzés keretében kiemelten foglalkoznak majd a veszélyes áruk szállításával összefüggő szabályok betartásával is.

Február 8-án, hétfőn már javában zajlott Székesfehérváron az ellenőrzés
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Bárhol felbukkanhatnak

Akarva-akaratlanul is felmerül a kérdés, hogy a megyében mely területeken, illetve utakon számíthatunk ellenőrzésre? Mint megtudtuk, nincsenek konkrét ellenőrző pontok meghatározva, így az akció időtartama alatt a megye bármely pontján, főutakat és alsóbbrendű utakat is beleértve lehet számítani rendőri ellenőrzésre.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a korábbi években sikeresek voltak-e az ilyen jellegű razziák. Mint kiderült, igen, ugyanis a tapasztalatok azt mutatják, hogy a közlekedésbiztonsági projektek nagyon fontos szerepet játszanak abban, hogy a közlekedés résztvevőinek figyelmét felhívják a szabályok betartására, a balesetek elkerülésének lehetőségeire. Az ellenőrzések rámutatnak arra, hogy a közlekedés szereplői felelősséggel tartoznak egymásért, és a rossz döntésnek akár végzetes kimenetele is lehet. A szabályok betartásával, a közlekedésben tanúsított türelemmel és toleranciával a tragédiák zöme elkerülhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában