Horvátország

2021.02.12. 07:40

Fejér megyei adomány a földrengés sújtotta területre

Mocsár Eleonóra, a Rotary Klub Székesfehérvár elnöke két társával együtt személyesen szállították el adományukat a horvátországi földrengés által sújtott területre. Küldetésük a segítés.

Zsohár Melinda

Megható volt a helyszíni tapasztalat

Fotó: az adományozók

A Sáregres-Rétimajorban élő Mocsár Eleonóra kommunikációs szakember, filmszerkesztő és -rendező korábban a szekszárdi Rotary Klubban volt tag, ám Fejér megyei kötődései miatt négy éve megalapította a székesfehérvári szervezetet. Tavaly óta az elnöki tisztet viseli a köztiszteletben álló társaságnak, amely köztudomásúan jómódú emberek szövetsége, s humanitárius segítséget nyújtanak világszerte a rászorulóknak. A Rotary International világszervezet 1905-ben alakult az USA-ban, hazánkban elsőként 1925-ben alapították meg a Rotary Club Budapestet. A vidéki városokban is létező klubok 1942-es megszűnését követően az államszocializmus idején szünetelt a szervezet. A rendszerváltáskor, 1989-ben újjáalakult a Rotary Budapest, a volt szovjet blokk tagállamai között elsőként, s aktívan működnek azóta is a csatlakozó vidéki tagsággal közösen.

Jelenleg a koronavírus-pandémia tartja lázban a bolygót, tapasztalható, hogy az egyéb hírek szinte háttérbe szorulnak a világméretű aggodalom és védekezés miatt. A horvátországi földrengéssorozat azonban igen megrázta az európai közvéleményt, megindultak a segélyszállítmányok Petrinja, illetve az érintett területek irányába. Mocsár Eleonóra két rotarys társával, Kirst Lászlóval és Magony Zsolttal együtt juttatta el a Zágrábtól délre fekvő gyűjtőpontra a fehérvári szervezet adományát. Egymillió-kétszázezer forint értékű élelmiszert vittek ki, a szabadegyházi Hungrana Kft. és a Szelence Kamionmosó Kft. pedig félmillió forint értékű kézfertőtlenítőt adományozott a horvátoknak. Szabó Csaba volt kolontári miniszteri biztos százezer forinttal járult hozzá a felajánlásokhoz.

Megható volt a helyszíni tapasztalat
Fotó: az adományozók

A magyar Külügyminisztérium, valamint a horvát nagykövet és gazdasági attasé közreműködtek abban, hogy a megszorítások ellenére gyorsan és problémamentesen célba jusson a szállítmány, mondta el Mocsár Eleonóra. Az elnök asszony indította el a gyűjtést, s az első cseppből vízfolyam lett – fogalmazott meghatottan. Megrázó látvány fogadta őket a helyszínen, mintha szőnyegbombázás érte volna a vidéket, a természeti csapás még inkább próbára tette a Covidtól sújtott lakosságot. A magyar Rotary ötvenhárom helyi klubja összesen 17 ezer eurót juttatott el Horvátországba, a terv egy iskola vagy óvoda újjáépítése, számolt be Mocsár Eleonóra az országos szervezet további céljáról.

A Rotary Székesfehérvár megalakulása óta hátrányos helyzetű és állami gondozott gyermekeket támogat. Székesfehérvár városa tavaly a nekik juttatott egymilliós összeget további egymillió forinttal toldotta meg. Cser-Palkovics András polgármester köszönetet mondott a Rotary Székesfehérvár tagságának a rendszeres jótékonyságért. Karácsonykor huszonkét családnak nyújtottak támogatást – egy vagy több gyermeket egyedül nevelő szülőknek. A székesfehérvári terápiásfejlesztő Kerek Világ Ház Alapítványnál két gyermek rehabilitációjára 390 ezer forintot ajánlottak fel, s egy nyugdíjas kórusnak ötvenezer forintot adományoztak a működésük segítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában