A jó munkához idő és kivitelező kell

2021.02.19. 07:25

Egy több mint kétszáz éves épület újult meg Csókakőn

Hosszú folyamat végére került végre pont – csütörtök délelőtt hivatalosan is átadták a felújított községházát, amely 1783 óta ad otthont a falu önkormányzatának.

Borsányi Bea

Sokáig nem találtak kivitelezőt, de végre elkészült a kétszáz éves csókakői épület felújítása

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A felújítási folyamat hosszú előzményre tekint vissza, hiszen az önkormányzat még 2016-ban nyert 19 millió forintot az épület energetikai felújítására, a tetőt pedig – amelyet nem tudtak beletenni a pályázatba – 5 millió forintból az önkormányzat saját költségén újította fel.

A munkálatokkal egy időben rendbe tették az épület mögötti terület vízelvezetését, illetve az épület előtti rész altalaját, majd ez a rész új térkő burkolatot is kapott.

Sokáig nem találtak kivitelezőt, de végre elkészült a kétszáz éves csókakői épület felújítása
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az épületen belül is meg­újultak a helyiségek, többek között kialakítottak egy mozgássérültmosdót is, amely azért is hasznos, mert a községháza közvetlen szomszédságában működő iskolában van kerekesszékes tanuló, viszont az iskolának nincs akadálymentes mosdója.

– Nekünk a felújítás szempontjából jókor jött a tavaly tavaszi járványügyi helyzet, hiszen a karanténidőszak alatt úgy haladhattak a munkálatok, hogy nem hátráltatták az ügyfélfogadást – mondta a szalag átvágása előtt Fűrész György csókakői polgármester, akitől azt is megkérdeztük, miért húzódott ilyen hosszú ideig a felújítás.

 

– Sajnos sokáig nem találtunk kivitelezőt, de sok időbe telt az épület teljes felmérése is. Mivel egy több mint kétszáz éves épületről van szó, mélyrehatóbb vizsgálatra volt szükség, mielőtt meghatározhattuk volna a szükséges munkákat, és persze ahogy az ilyenkor lenni szokott, a felmérés közben derült fény egy sor dologra, amire nem számítottunk – árulta el Fűrész, akinek aztán a 2019-es autóbalesete is hátráltatta a folyamatot. A munkaterületet végül tavaly februárban adták át, és március 1-jével indultak meg az érdembeli munkák, amelyeket aztán szeptember végére be is fejeztek.

Az átadást azért most tartották, mert mostanra sikerült a projekt adminisztrációs részét is teljesen lezárni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában