Koronavírus Fejérben

2021.02.08. 07:15

Egy oltóponton több oltóhely lesz

A koronavírus elleni oltakozás úgynevezett ütemezett fázisában vagyunk. Amikor megkezdődnek a tömeges oltások, több oltópontot és oltóhelyet alakítanak ki a megyében is.

S. Töttő Rita

Illusztrációfotónkon a Covid-oltóanyag beadása látható

Fotó: Pesti Tamás (FMH-Archív)

Már javában zajlik az idősek koronavírus elleni oltása Fejér megyében is. Ahogy egyre többen jutnak vakcinához, úgy lesz szükség több oltópontra. Reiber István, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Covid–19 munkacsoportjának vezetője az oltás helyszínei kapcsán azt mondta: jelenleg az ütemezett oltás fázisában vagyunk, amikor még mérsékeltebb oltópontszám szerepel. A tömeges oltás idején pedig nagyszámú oltópont kialakítása a terv.

Illusztrációfotónkon a Covid-oltóanyag beadása látható
Fotó: Pesti Tamás (FMH-Archív)

– Oltópont és oltóhely nem ugyanaz – hangsúlyozta a szakember, megmagyarázva, hogy ez mit jelent: – A Szent György-kórház oltópont, de a rendelőintézetben, igény szerint akár több oltóhelyen is oltanak. Van, hogy nyolc helyen, van, hogy kettő is elég, ha nincs olyan nagyszámú oltakozó. Később a móri kórház rendelőintézetében is lesz oltópont, továbbá szükség szerint Csákváron, Sárbogárdon és Enyingen is. Most, amikor még visszafogottabb az oltakozás, ha szükséges, egy-egy plusz oltóhellyel megtámogatjuk az itt működőket. Amikor a tömeges fázisba lépünk, akkor pedig Székesfehérváron nagyságrendileg 20 oltóhelyet fogunk működtetni, s megduplázódik majd a vidéki rendelőintézetekben kialakuló oltóhelyek száma. Vagyis a későbbi időszakban négy működik majd Móron, s kettő-kettő Csákváron, Sárbogárdon és Enyingen. Így tehát, amikor a tömeges oltásszükséglet jelentkezik, 30 feletti oltóhely működik majd a fehérvári és a dunaújvárosi kórházban, valamint a vidéki rendelőintézetekben. Az, hogy ez a szakasz mikor érkezik el, sok mindenen múlik, többek között azon, hogy mennyi vakcina érkezik az országba. A koncepció az, hogy ha valaki például Cecén lakik, akkor ne kelljen Székesfehérvárra utaznia az oltásért, szerencsésebb, ha mondjuk Sárbogárdra bemegy.

Az oltóanyag közvetlenül a Fejér megyei kórházba érkezik, az itteni koordináció során kerül el a megfelelő mennyiség az oltóhelyekre. Ahol – a munkacsoport-vezető elmondása szerint – fontos, hogy az oltásokat úgy szervezzék meg, hogy ne legyen tumultus, ne kelljen sokat várni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában