NNK

2021.02.26. 10:15

Egészségtelennek nyilvánították a levegő minőségét Fehérváron

A Nemzeti Népegészségügyi Központ adataiból derül ki, hogy a levegő minőségét Székesfehérváron február 25-én egészségtelennek nyilvánították.

feol.hu

Fotó: Elekes Gergő

Magas a PM2,5, azaz a kisméretű szálló por értéke – derül ki a tájékoztatásból. A 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű finom porszemcsék (PM2,5) különösen veszélyesek, mert elérnek a tüdőbe is, és csak nehezen ürülnek ki. Szilárd tüzelés során valamint a benzin- és dízelmotorok tökéletlen égésekor keletkeznek.

Fotó: NNK

Ingerlik a szem kötőhártyáját, illetve a légutak nyálkahártyáját. A szálló por különböző légzőszervi megbetegedéseket okoz, mint például az asztma és a tüdőrák. Hosszabb távon pedig megterheli a szív- és érrendszer működését.

Mit tehetünk, ha szennyezett a levegő?

Csak annyit tartózkodjunk a szabadban, amennyit muszáj! Lehetőleg a déli órákban szellőztessünk, mert akkor még szmogos időben is alacsonyabb a légszennyezés. Ha lehetőségünk van rá, vegyünk légtisztító készüléket, ami nemcsak a szálló port, hanem a többi légszennyező anyagot is kiszűri a levegőből!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában