elkeseredett olvasónk

2021.02.11. 17:30

Birtokvita az iszkai hegyen – Nem azzal bontatnak, aki elkerítette az út nagy részét

Panaszos olvasó kereste meg lapunkat egy szerinte érthetetlen és igazságtalan bírósági döntés miatt, amely egy évek óta folyó perben született.

Borsányi Bea

Bálint Józsefné telkének kapujában, jobbra a zöld tároló, amit a másik alperes megtarthat

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Csór és Iszkaszentgyörgy között szinte teljesen beépült már a hegy. A többnyire keskeny, hosszú telkek egymáshoz simulva sorakoznak, közéjük helyenként egy-egy kisebb telek ékelődik. A girbe-gurba utcák között eligazodni nem egyszerű annak, aki nem ismeri a környéket.

Panaszosunk, Bálint Józsefné, akinek a Domb utcában van hétvégi telke, elkeseredésében kereste meg lapunkat. Azt mondja, szerinte igazságtalan bírósági döntés született egy vitában, amely azért kezdődött, mert telekszomszédja szeretné, ha neki is lenne közvetlen kapcsolata az arra haladó, az iszkaszentgyörgyi önkormányzat kezelésében lévő úttal. Az ügyből 2017-ben bírósági eljárás lett, amiben a felperes másik szomszédai lettek az első és másodrendű alperesek, míg Bálintné és férje a harmad- és negyedrendűek.

A bíróság szerint – amely igazságügyi földmérővel is kimérette a telkeket – azért nincs a felperesnek a jelzett úttal kapcsolata, mert az alperesek a jogi telekhatárokon túl úgy kerítették be a saját ingatlanjaikat, hogy azzal elzárták a felperest az úttól, olvasható a Székesfehérvári Járásbíróság elsőfokú ítéletében.

Igazságtalannak érzi

Bálint Józsefné azt nehezményezi, hogy őket kapu- és kerítésbontásra kötelezi a bíróság és döntése értelmében mintegy 56 négyzetméteres területet veszítenek el a telkükből, miközben ők csak kevesebb mint 5 négyzetméterrel terjeszkedtek túl a telekhatáron. Ezt természetesen hajlandók kibontani. Ugyanakkor, hangsúlyozta a panaszos, a másik szomszéd, vagyis az I–II-es számú alperesek mintegy 79 négyzetmétert kerítettek le a közterületből, ők zárják el a felperest az úttól. – Én azt a kis területet, amit a földmérő kimért, odaadom, de többről nem vagyok hajlandó lemondani. Azt is igazságtalannak tartom, hogy az a szomszéd, aki azt a nagy területet lekerítette a közterületből, csak alig néhány négyzetmétert bontott el, és azzal már meg is elégedtek. Pedig az utat továbbra sem tudja használni a felperes. A bíróság határozata szerint nekik azért nem kell többet bontaniuk, mert ott van a kerítésük, meg egy könnyűszerkezetes tároló. Velünk meg lebontatnák a kerítés egy részét, meg a hatalmas kaput emiatt a kicsi terület miatt – panaszolta Bálint Józsefné.

Bálint Józsefné telkének kapujában, jobbra a zöld tároló, amit a másik alperes megtarthat
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A panaszos azt is kifogásolta, hogy az igazságügyi kimérés egy 19. századi térkép alapján, ráadásul mérőszalaggal történt – pedig ma már lehetőség lenne műholdas kimérésre is –, ezért a mérés eredménye nem megbízható. Végül Bálintné elmondta, hogy az egész ügyet megúszhatták volna, ugyanis a felperesnek van útkapcsolata a telke felső végében egy másik úthoz.

Gáll Attila, Iszkaszentgyörgy polgármestere annyit fűzött az esethez, hogy csak az egy éven belüli birtokviták tartoznak a helyi jegyző hatáskörébe, ha nincs folyamatban az ügyben bírósági per. Hozzátette, jelen helyzet azért állhatott elő, mert az utóbbi időben többen is életvitelszerűen kezdtek élni a kisiszkai területen. Korábban egyáltalán nem érdekelt senkit, ha néhány méterrel elcsúszott a kerítés, vagy a szomszéd a telekhatáron túl építkezett. Ám mivel a helyzet megváltozott, a polgármester szerint várhatóan egyre több ilyen probléma kerül felszínre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában