Koronavírus Fejérben

2021.02.04. 07:00

Bicskén két oltóhely fogadja az érkezőket

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz bejelentkezett a Bicskei Egészségügyi Központ, s a múlt héten megkapták az oltóponthoz való jogosultságot, tájékoztatott Balogh Gyula, az intézmény igazgató-főorvosa.

Zsohár Melinda

Balogh Gyula: Hétfőtől péntekig működik majd a két oltóhely

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az önkormányzat által fenntartott rendelőintézetbe könnyebben és gyorsabban eljutnak a helyiek és a járásbeliek, mint a megyeszékhelyre. Több feltételnek kell megfelelnie az egészségügyi intézménynek, ezek teljesítése nem volt gond, jelentette ki a főorvos. Beszerzendők azonban a szokottnál nagyobb mennyiségben az életmentő gyógyszerek, az esetleges allergiás reakciók miatt. A statisztikák szerint ez százezer betegnél egyszer fordul elő, közel negyvenezer főnél tehát ez lehet fél eset… Szó sincs humorról, túlbiztosított minden feltétel és gyógyszer, a közbeszédben felbukkanó félelmeket igyekszik eloszlatni a főorvos. Bicske és körzetéhez, pontosabban a rendelőintézethez 38 ezer páciens tartozik, de ennél lényegesen kevesebben érkeznek ide oltásra, sokan másutt kapják meg a vakcinát.

Az oltópont jogosultsághoz több oltóhely tartozhat, Bicskén két oltóhely fogadja majd a regisztrált jelentkezőket a szabályok szerint. Balogh főorvos elmondta: két részre oszlik az oltási periódus, ami egyébként a vakcina megérkezésétől számítandó. Az elején, az ütemezett szakaszban viszonylag kevés oltóanyag áll rendelkezésre, mint egyelőre most tapasztalható. A házorvosok a héten kezdik behívni a 89 év felettieket, majd csökken az életkor. A háziorvosok a Moderna-vakcinával olthatnak tíz-tíz beteget, s pontosan hat főt betegszállítók visznek Székesfehérvárra, ahol a Pfizer-vakcina áll rendelkezésre, a hűtés miatt erre ott kerül sor. Az ütemezett szakasz lezárultával, s a nagy mennyiségű oltóanyag megjelenésével a tömeges oltási szakasz következik, ugyancsak regisztrációhoz kötötten. Nem lehet „beesni” természetesen ekkor sem, behívással időpontrögzítéssel fogadják az oltandó személyeket, szögezi le Balogh főorvos. A bicskei rendelőintézetben hétfőtől péntekig működik az oltóponton a két oltóhely, a pontos kezdés dátumát nem ismerik még, a vakcina megérkezésekor azonnal megindul a folyamat.

Balogh Gyula: Hétfőtől péntekig működik majd a két oltóhely
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az intézmény dolgozóit leoltották, a többség a második oltást is megkapta. Az oltásra nem regisztráltak bármikor dönthetnek a vakcina iránti igényükről, de mindenképpen regisztrálniuk kell, s ütemezetten kerülnek sorra akkor is, ha az átoltottság meghaladja a 60–70 százalékot, hangsúlyozza az igazgató-főorvos. Komoly logisztikai feladat ez bármelyik szakaszban a népegészségügynek. Legalább két orvosgeneráció nem találkozott ilyen súlyú pandémiával, s kijelenthető, az oltás a biztos módszer. Igaz, megjelent két hatásos gyógyszer, s egy ígéretes harmadik is az USA-ból, mondta. A tömeges átoltottság, a megszerzett immunitás és a hatékony gyógyszerek után van esély a megszokott élethez való visszatérésünkre, vetítette előre a remélhető közeljövőt Balogh Gyula.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában