Speciális esetek lehetnek

2021.02.16. 07:02

Bár nincs kémény, lehet, hogy mégis kell fizetni a kéményseprésért?

Egy olvasónk jelezte felénk, hogy a kéménysepréssel kapcsolatos cikkünk kérdéseket vetett fel benne. A válaszokért azonnal az illetékes szolgáltatóhoz fordultunk.

Palocsai Jenő

Ha egy kéményt lebontanak, helyszíni szemlét kell kérni a kéményseprő cégtől

Fotó: Muzslay Péter / Somogyi Hírlap

Múlt héten írtunk arról, hogy a kémények tisztítása, ellenőrzése, felülvizsgálata mennyire fontos, és főleg, hogy bármennyire is elterjedt az a tévhit, hogy nem kötelező, igenis el kell végezni ezeket. A szilárd tüzelőanyaggal működő, hőt termelő eszközök esetében évente, a gázüzemű eszközök esetében két évente. Most a magánszemélyeknek ingyenes, de a vállalkozásoknak fizetni kell a szolgáltatásért.

Egy kedves olvasónk sérelmezte, hogy vállalkozása minden évben fizet az ajtóban megjelenő kéményseprőnek valamennyivel több, mint háromezer forintot. Ami nem sok szerinte, csak nem érti, hogy mire fel kell ezt kifizetni, ha nincs is kémény az építőipari cég műhelyében, ahol villanyfűtéssel oldják meg a munkahely melegét.

Fejér megyében a Kémény Zrt. a hivatalos közszolgáltató ezen a téren. Vezérigazgatója nem volt könnyű helyzetben, mivel pontosan nem tudja, melyik vállalkozásról, illetve melyik műhelyről van szó, de azt leszögezte: – Amennyiben az egy ingatlanon lévő épületeken nincs kémény, úgy az időszakos ellenőrzés is okafogyott, természetesen azért fizetni sem kell. Nagy valószínűséggel a műhely egy ingatlanon van a lakóházzal, és mivel a hatósági bejegyzésben a gazdálkodó szervezet székhelye, telephelye az adott címre szól, nem pedig épületre, például műhely, így a szabályok értelmében az ingatlanon lévő épületeken ellátott szolgáltatás nem térítésmentes.

Ha egy kéményt lebontanak, helyszíni szemlét kell kérni a kéményseprő cégtől
Fotó: Muzslay Péter / Somogyi Hírlap

Mint arra a vezető rávilágított, a kémények használatában bekövetkező változások, legyen az használatba vétel vagy éppen megszüntetés, helyszíni szemlével egybekötött vizsgálattal járnak, amelyek nem térítésmentesek.

A MEGRENDELÉS CSAK PÁR PERCET VESZ IGÉNYBE

A kéményseprési szolgáltatás megrendelése lényegesen egyszerűbb, mint korábban volt. A Kémény Zrt. megújult honlapján, a kemenyzrt.hu oldalon már az első felületen megtaláljuk azt a linket, amire rákattintva azonnal előjön egy megrendelési űrlap. Nincs sok kérdés rajta, csak alap adatokat kérdeznek és pár perc után véglegesíteni lehet a megrendelést. Lehet a kemenyzrt@ kemenyzrt.hu címre is megrendelő levelet küldeni, és akik nem tudják vagy nem akarják az internet segítségét igénybe venni, azok bátran hívhatják a központi +36 22 550 100-as telefonszámot. A felületen pár gyakori kérdést is megválaszol a közszolgáltató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában