A diófesztiválra elkészül

2021.02.18. 11:30

A tetőfelújítás a beizzítója a kultúrtér megmentésének Alsószentivánon

Egy évtizede már, hogy funkcióját veszítette az alsószentiváni művelődési ház, azóta jószerivel csak szabadtéri közösségi programok voltak a diójáról is nevezetes dél-fejéri faluban.

Majer Tamás

Husvéth Imre elmondása szerint megvan annak már egy évtizede is, hogy rendezvény volt ebben az épületben

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Husvéth Imre polgármester kalauzolta lapunkat az egykor mozinak és könyvtárnak is helyet adó Béke utcai épületben, amely most építési terület.

– Itt lesz az új vizesblokk egy akadálymentes, egyben női mosdóval, valamint férfi toalettel – mutatott az épület utcafront felőli oldalára.

Egyes közfalak új helyre kerülnek, bizonyos helyiségek új funkciókat kapnak. Padlófűtést kap a ház. Az egyik terembe visszaköltözik a település könyvtára, a színpad melletti helyiség a mindenkori fellépő művészek, előadók öltözője lesz, külön vizesblokkal. A község vezetője kitért arra is, mobilszínpadot szeretnének, hogy azt a szabadtéri rendezvényeiken is használhassák.

Husvéth Imre elmondása szerint megvan annak már egy évtizede is, hogy rendezvény volt ebben az épületben
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Husvéth Imre elmondása szerint megvan annak már egy jó évtizede is, hogy valamilyen rendezvény volt ebben az épületben.

– Azóta csak szabadtéri rendezvényeink voltak, csak jó időben tudtunk programokat szervezni. A régi sportpályánkból lett közösségi tér, ott van évente a falunap, és néha egy-egy más rendezvény – mondta. – Nem is igazán volt költve erre az épületre, a rendszerváltástól kezdve mindig csak amolyan „tűzoltások” voltak, szép lassan el is vesztette az épület a művelődési ház funkcióját – tért vissza a ház közelmúltjára.

Felidézte, hogy a könyvtár előbb az iskolába költözött át, később, miután az iskola működtetését 2017-ben átvette a katolikus egyház, ismét székhelyet változtatott a könyvtár, jelenleg egy másik önkormányzati épületben található.

Januárban jelent meg az a közbeszerzési értesítő, amely hírül adta, hogy egy előszállási székhelyű cég nyerte el az épület felújításáról szóló közbeszerzést.

– Két részből állt a közbeszerzés, az első része a tetőcsere, a második része egy TOP-os pályázat, ami az épület alsó részének a teljes felújítását takarja – mondta Husvéth Imre.

Az egykor mozinak és könyvtárnak is helyet adó épület újjászületik
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A felújítás beizzítója a tetőcserére nemrég elnyert bruttó 19 millió forintos Magyar falu program-támogatás. Ez tehát az egyik része a forrásnak.

– A másikat, a TOP-os pályázatot még 2017-ben nyertük el, az bruttó 39 millió forint. Arról volt szó korábban, hogy a belső nyílászárócserékre, szigetelésre, a vizesblokk-kialakítására lesz szükség. Azért nem tudtunk akkor nekiállni a munkának, mert menet közben kiderült, hogy a tetőt is cserélni kell. Közben a piaci árak is elszaladtak. Most is van még költségnövekményre igényünk az államnál, 3 millió forintra. Ha azt is megkapjuk, akkor kompletten meg tudjuk csinálni – részletezte Husvéth.

– Mindenképpen szeretném, ha nyáron elkészülne a felújítás, mert ősszel szeretnénk már egy szüreti felvonulást, illetve fontos lenne, hogy a diófesztiválra meglegyen – mondta.

A múlt hónapban már meg is történt a mennyezet OSB lapozása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában