Zsombinak gyűjtenek

2021.02.05. 07:25

A hegymászó licitre ajánlotta a relikviáit

Egynapos licit nyomán 151 ezer forinttal gyarapodott Zsombor számlája, a váli hegymászó és két licitáló jóvoltából. Az adományozó Tóth Sándor sírkőkészítő és kőfaragó vállalkozó szenvedélye a hegymászás, lapunk is tudósított valamennyi expedíciójáról.

Zsohár Melinda

Az antarktiszi Mt. Sidley csúcsára vitte magával Tóth Sándor a magyar zászlót

Fotó: A hegymászó

Magyarországon már részesült nagy adományban három kis beteg, hogy szülei megvehessék számukra a világ legdrágább gyógyszerét, a Zolgensmát. Zsombor szintén a ritka genetikai betegségben, a gerincvelői izomsorvadás 1-es típusú válfajában szenved (SMA), ám ez a gyógyszer képes a hibás gén helyére beépülni, s megállítani a halálos kórt. A több mint 700 millió forintba kerülő génterápiás szer az egyetlen esélye Zsombi gyógyulásának. A család a gyógyszer költsége mellett az egyéb költségek miatt 730 millió forintot gyűjt, a legfrissebb hírek szerint a napokban az adományok összege túllépte a 468 millió forintot. Válban Oroszi Ágnes is csatlakozott az országos gyűjtés szervezőihez, Tóth Sándor az ő hívó szavára döntött úgy, hogy a számára becses relikviákat felajánlja.

A fiatalon sikeres vállalkozást felépítő Tóth Sándor szenvedélye az extrém körülmények közötti hegymászás, meghódította a világ hét földrészén található hét legmagasabb (kihűlt) vulkáni csúcsot. A Volcanic 7 Summits, az ismert turisztikai és teljesítménytúra utolsó állomása volt az Antarktisz Mount Sidley hegye. Ezen expedíció során 2019. január 15-én 22 óra 10 perckor ért fel a 4288 méter magas Mount Sidley csúcsára Sándor. Fotón örökítették meg a magyar zászlóval a hegymászót, ám nem hagyhatnak semmit a helyszínen, így hazahozta a trikolórt. Gleccservizet fogott kis üvegben, valamint a hideg birodalmában rekedt egykori vulkáni kődarabokat – ezeket nem tilos elhozni. A gleccservizet isszák az expedíció során is a hegymászók.

Az antarktiszi Mt. Sidley csúcsára vitte magával Tóth Sándor a magyar zászlót
Fotó: A hegymászó

Tóth Sándor a második „helyezettnek” is felajánlotta a Mount Sidley kicsiny adag gleccservizét és vulkáni köveit, zászlót azonban csak egyetlen egyet vitt magával. Hárman végül 151 ezer forinttal gyarapították a számlát Zsombornak, a világ legdrágább gyógyszerére.

Tóth Sándor elmondta, tavaly átesett a koronavírus-betegségen, jól van, különösebben nem viselte meg. Május 20-án Alaszkára utazik, Észak-Amerika 6168 méter magas Denali hegyét készül megmászni három magyar társával. Idén december elején pedig tervei szerint visszatér az Antarktiszra, a Mount Vinson csúcshódítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában