Családban maradt

2021.01.30. 20:00

Apa és fia közös kárpitosműhelyben végzi mesterségét Székesfehérváron

Takács Jenő és Takács Attila kárpitosok. Közös székesfehérvári műhelyükben nemcsak a régi, a kezük munkája nyomán újjászülető bútorok árasztanak hősi időket, ébresztenek nosztalgikus hangulatot, hanem maga az alapállapot is!

Majer Tamás

Takács Jenő és fia, Attila kárpitosok hosszú évek óta dolgoznak együtt

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

S ez nem más, minthogy a mester és tanítványa, vagyis apa és fia – aki persze már nem fiú, abból már kinőtt – együtt, vállt vállnak vetve dolgoznak, állnak helyt. Mesterségőrzők.

– A családban elég sokan szakmunkások voltak. Én szerettem ezt a szakmát, sokat néztem, ahogy ő dolgozik – utalt édesapjára Attila. – Anyukám testvére is ezzel a szakmával foglalkozott. Megtetszett nekem is – mondta; gyermekként Attila rengeteg délutánt töltött el édesapja munkahelyének műhelyében, vagyis már gyerekkorában megismerte, hogy milyen az afrik, a különféle szőrök és más töltőanyagok, illetve szövetek tapintása, vastagsága, lelke és szerkezete.

A rendszerváltozás idején váltotta ki az ipart

– 1960-ban kezdődött, akkor kerültem az asztalosipari szövetkezethez, ’64-ben végeztem, azóta is csinálom a szakmát – számolt be saját pályájának indulásáról Takács Jenő, az édesapa. – 1990-ben, a rendszerváltás idején jöttem el a szövetkezettől, akkor váltottam ipart, azóta itt, ebben a műhelyben tevékenykedünk. Foglalkozunk a javítással és új bútorok készítésével egyaránt – mondta.

Takács Jenő és fia, Attila kárpitosok hosszú évek óta dolgoznak együtt
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Takácsék munkáját általában egy-két diák segíti, illetve egészíti ki. Értjük ez alatt, hogy munkájuk része az is, hogy a hozzájuk rendre az Árpád Technikumból érkező kárpitostanulókat tanítsák, segítsék, megismertessék velük is a mesterség fortélyait. – Készítünk új bútort is, és foglalkozunk százévesekkel is – erősített rá az előbbire Takács Attila. – Nagyon mennek az egyedi stílusban készülő előszobafalak – húzott elő egy divatos terméket –, készítünk franciaágyakat, matracokat, heverőket, sok áthúzást csinálunk – sorolta.

Takács Jenő munkában, egy régi fotelt újít fel hagyományos eljárással
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mint megtudtuk, traktorok és targoncák üléseit is gyakran készítik el, s persze állandó munkát jelentenek a székek, a fotelek kárpitozása. Attila elmondta, tanulóként még nagyon sokat függönyözött, ám mostanság a függönyöket gyakran erre szakosodott varrómesterek készítik. Bár most kevésbé jellemző, de korábban sok iskolai tornaszőnyeg is kikerült a kezük közül.

Takács Attila kiemelte még, hogy rengeteg helyi asztalossal vannak kapcsolatban, együttműködésben. Kiegészítik egymás munkáját. Hiszen egy szék nem elég, ha tartós, kényelmesnek is kell lennie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában