Látni a fától az erdőt?

2021.01.24. 07:10

Sukorói fakivágások: új családi házak a domb tetején

Erdőirtás vagy jogszerű fakivágások? Néhány családi ház vagy falu fölé magasodó társasház? Ennek jártunk utána a Sziklás utcában, ahol most kevesebb a fa s több a kérdőjel.

S. Töttő Rita

A tulajdonosok megmutatták a terepet: azt mondják, az építkezés jogszerű Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Egy közel hétezer négyzetméteres területtel találtuk szembe magunkat Sukoró hétvégi házas övezetében, fenyőfás, cserjés domb tetején, amikor felértünk a Sziklás utcához. Ez az a helyszín, amellyel kapcsolatban az elmúlt hetekben számos kérdés vetődött fel a helyiek körében. Szomszédok és közelben élők egyaránt azt vették észre: egyszer csak megkezdődött egy nagyobb telek „kitakarítása” a domb tetején. Voltak, akik erdőirtásról, az állatok vonulási területének elvételéről szóltak. Mások újabb társasházak építésétől tartottak, féltették az itt élők nyugalmát. De lássuk, mik a tények: Berzsenyi Orsolya, Sukoró jegyzőjének tájékoztatása szerint egy nem túl nagy beépítetlen magánterületről van szó, amelyet évekkel korábban kivontak a művelés alól. A helyi építési szabályzat alapján elmondható, hogy ez egy hétvégi házas övezet, kertvárosias karakterrel, amely úgynevezett szabadonálló beépítési módot tesz lehetővé.

Vittek innen el vécécsészét éppúgy, mint egyéb építési törmeléket

A legkisebb teleknagyság 1100 négyzetméter, melynek maximális beépíthetősége 15 százalék. Az ide építhető maximális építménymagasság pedig 4 és fél méter. Arra azonban, hogy a jogszabályoknak megfelelően történtek-e itt a fakivágások, a jegyző nem tudott konkrétan válaszolni, csak annyit, hogy helyi rendelet nem szabályozza a magánterületen történő fakivágást. A terület kapcsán azonban mégis vizsgálódik a Pest Megyei Kormányhivatal, amely a hírlap kérdésére közölte: „A tárgyi ügyben jelenleg is hatósági eljárás van folyamatban.”

A tulajdonosok megmutatták a terepet: azt mondják, az építkezés jogszerű
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Sokan nem nyilatkoztak névvel, de név nélkül az ügyet ismerők elmondták: még az előző tulajdonos idején került ki az erdőterületi besorolásból azzal a feltétellel, hogy a kivágandó fák helyett máshol újat kell telepítenie. Hogy most ez az új telepítés megtörtént-e vagy sem, nem tudni, de az új tulajdonos állítja: ő tiszta jogszabályi feltételekkel jutott hozzá a telekhez. Kérésünkre megmutatta a helyszínt, a kivágott fák helyét, és azt mondja: szó sincs itt arról, hogy ezer fát vágtak volna ki, ezt a hatóság ellenőrei is megnézték. Azt mondja, megszámolta: szerinte 91 fát vágtak ki, de ezt is elég nehéz volt összeszámolni, mert több volt a fás szárú cserje, mint a fa. A területet megnézve egy olyan tar felülettel találkoztunk, ahol ritkán, egymástól méterekre volt látható kivágott fatörzs, abból is több a 10 centi vagy annál kisebb törzsmaradványok.

– Egy helyen volt egy nagyobb fa, amelyet csak azért vágtunk ki, mert a vezetéket veszélyeztette – fogalmazott a tulajdonos, kérve: ne írjuk le a nevét, mert szerinte nem az a fontos. Nem vagyunk szakemberek, így megállapítani nem tudtuk, milyen mértékű lehetett a fakivágás. Korábbi felvételeken az látszik, hogy bozótos, cserjés túlsúlyú területről van szó. A vállalkozó azt mondja, amikor jöttek kitakarítani, nemcsak a bozóttal, de az ide hordott kommunális hulladékkal is meg kellett küzdeniük. Vittek innen el vécécsészét éppúgy, mint egyéb építési törmeléket. Az állatok vonulási területét is nehéz lenne meghatározni, tekintve, hogy szinte teljesen körbe van véve a terület családi házakkal, sőt építkezésekkel.

Apropó, házak, a tulajdonos hangsúlyozza: nem lesz itt társasház, néhány családi ház épül csak úgy, ahogy azt a jogszabályok lehetővé teszik. A vízközművek azonban még hiányoznak: az, hogy felhozzák ide a csöveket, további költséges beruházást jelent. Ami azonban nemcsak az új házak számára jelent majd infrastruktúrát, hanem a környéken élőknek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában