Közel félmilliárd forintnyi beruházás

2021.01.28. 14:30

Rácalmáson nagy tervekkel vágnak neki az idei évnek

A Duna-parti városban az elmúlt év nehézségei ellenére sem álltak le a fejlesztések, amiket idén tovább folytatnak. Schrick István, a település polgármestere összegezte a 2020-as esztendőt és mesélt a további tervekről is.

Baráth Eszter

Schrick István szeretné, ha a nyár második felében rendezvényeket tarthatnának

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Schrick István elmondta, számukra is nehéz időszakot jelentett az elmúlt év, ami leginkább a városi rendezvények hiányában látszott. A polgármester szerint a városlakókat is megviselte a közösségi programok hiánya, amik mindig nagy jelentőséggel bírtak Rácalmáson. A szeretett rendezvények helyett a tesztelésre és maszkokra kellett költenie az önkormányzatnak, a csökkenő bevételek mellett. A gazdasági visszaesést már a múlt évben érezték, hiszen az ipar űzési adóból származó bevétel 450 millió forinttal kevesebb volt, mint amit terveztek. Ez különös nehézséget jelentett, hiszen a település költségvetésének körülbelül 90 százaléka a helyi bevételektől függ. Ezért a kiadásokat minimalizálták, kénytelenek voltak felbontani szerződéseket és nem osztották ki a megszokott jutalmakat.

Schrick István szeretné, ha a nyár második felében rendezvényeket tarthatnának
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A nehézségek ellenére három beruházás európai uniós támogatások segítségével megvalósulhatott a településen. A Duna-parti vízitúra- megállóhely létesítésére, csónakház és sportközpont bővítésére nyert pályázati összeg mellé 15 millió forint önrészt vállalt a város. Ezzel már a Duna-parton történt fejlesztések összege közel 200 millió forint értékű. Emellett iparterület, és a hozzá tartozó út fejlesztésére is sor került, valamint a Magyar falu program keretein belül közel 3 millió forint értékben orvosi eszközökkel is gazdagodott a település.

Schrick István kiemelte, az önkormányzat a nyár második felében szeretne rendezvényeket tartani, hogy ismét felpezsdüljön az élet a településen, amire láthatóan nagy igény van. Ugyanakkor a város további fejlesztése is szerepel a 2021-es tervek között. Többek között csapadékvíz elvezetésére és utak felújítására szeretne pályázni az önkormányzat.

 

Nagy örömükre szolgál, hogy hazai forrásból közel 300 millió forint támogatáshoz jutottak a régi polgármesteri hivatal felújításához. Rácalmáson folyamatosan nő a lakosságszám, egyre többen költöznek oda, így emelkedik azon gyerekek száma is, akiknek bölcsődei és óvodai felügyeletet kell biztosítani. A Manóvár Óvodába jelenleg 150 gyermek jár, így magas létszámmal működnek a csoportok. Az intézményben bővítésre van szükség, ami idén meg is valósulhat. Egy új csoportszoba felépítésére 180 millió forintot nyert a település, amit a már meglévő épülethez kapcsolnak majd.

Mindez már önmagában közel félmilliárd forintnyi beruházást jelent, de Schrick István polgármester bízik benne, hogy más tervek is megvalósulhatnak idén a településen, amik szintén könnyítik majd az itt élők mindennapjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában