Visszatekintés

2021.01.18. 07:50

Négyszáz ágyas kórház és adonyi vízlépcső – Fejér évfordulós emlékei

Legújabb sorozatunk a Fejér évfordulós emlékei, a sok-sok évvel ezelőtt történt eseményeket gyűjti egy csokorba, amelyek anno megjelentek a Fejér Megyei Hírlap hasábjain.

Palocsai Jenő

Négyszáz ágyas kórház

Egy évvel ezelőtt kezdték meg a 26-os számú Építőipari Vállalat dolgozói a sztálinvárosi kórház építését, közlik büszkén az 1961. január 18-i számunk hasábjai. A régi cikk így számol be a beruházásról: „Ma már három-, négy- és ötemeletnyi magasságban húzódnak a falak az épületszárnyakon. Több mint ötvenen szorgoskodnak, kőművesek, ácsok, vasbetonszerelők, s az építkezés mellett az előregyártók. A múlt évre kilencmillió forintnyi építkezésre volt szerződésünk, az év végéig 14 millió forint értéket építettünk, mondta Schalklammer József építésvezető.”

A műanyag megjelenése

1981. január 16-án azt írta a Fejér Megyei Hírlap: – Fokozzák az ellenőrzést Fehérvár tisztaságáért, mert egyre több gondot okoz a háztartási szemét elszállítása. A lakásokban keletkező szemét mennyiségét ugyanis rendkívül megnövelte a nagy helyet elfoglaló műanyag flakonok sokasága, valamint, hogy ma már a legtöbb helyen nincsen mód a kályhákban elégetni mindazt, amit a múltban szokásos volt.

Adonyi vízlépcső

Azt írta napilapunk, a Fejér Megyei Hírlap 1981. január 16-án, hogy: „A Duna napjainkban is fontos vízi út, azonban jelentősége a jövőben sokkal nagyobb lesz. Többek között ezt a hajózási célt is szolgálja majd a nagymarosi vízlépcsőrendszer, amelynek építését két esztendővel ezelőtt kezdték meg, és munkálatai a csehszlovák és a magyar partoknál egyaránt tervszerűen tartanak. A távlati elgondolások szerint az ezredfordulóig újabb vízlépcsők is épülnek majd hazánkban, illetve a Duna alsóbb folyásán, hogy az eddiginél nagyobb Duna-tengerjárók is közlekedhessenek a Dunán.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában