Óévi nehézségekről, újévi várakozásokról

2021.01.04. 17:30

Négy ismertebb fehérvári személy gondolatai arról, mi várhat rájuk, ránk 2021-ben

Az elmúlt év legnagyobb nehézségeiről, örömeiről és a 2021-es terveikről kérdeztünk négy ismertebb személyiséget.

Bokros Judit

Horváth Hella az idén segédeszköz nélkül szeretne járni

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A bajban is vannak segítőkész emberek

– A kiszolgáltatottságot alapvetően rosszul viselem, ezért a 2020-ban előállt helyzet ezen az állapoton csak rontott. A betegségem (GBS-szindróma) következtében amúgy sem tudok annyira kimozdulni, a korlátozások miatt pedig még nagyobb lett az elszigeteltség. Magától a vírustól nem tartok annyira; ami rajtunk múlik, azt megtesszük a családban és a barátokkal annak érdekében, hogy ne legyen baj – mondta lapunknak Horváth Hella könyvtáros.

– A legnagyobb trauma a december elején történt lábtörésem volt, amely teljesen visszavetette a rehabilitációmat. Fekvőgipszben vagyok, ez igen macerás, de hamarosan, január 11-én leveszik. Utána sem lehet azonban még úgy terhelni a lábamat, mint korábban. A hat hét mozdulatlanság megvisel, érzem, hogy elindult az izmok sorvadása, bár jár hozzám személyi edző, gyógytornász.

Horváth Hella az idén segédeszköz nélkül szeretne járni
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Azt is megtapasztalhatta viszont, hogy a bajban is vannak segítőkész emberek. Felé és Zsombi (a kétéves Major Zsombor, aki szintén GBS-szindrómában szenved) felé is sok figyelem irányult 2020-ban, sokan fogtak össze értük.

– Én azért is akartam támogatni őt, mert ebben az állapotban tehetetlennek éreztem magamat, és szerettem volna valami magasztosabb célt. Az elmúlt hónapokat a fiam sikerei, a párom szeretete, a család, a barátok segítettek átvészelni. A legfőbb célom 2021-ben az, hogy megtanuljak segédeszköz nélkül járni. A gyógyulásom lassan halad, de a boka­rehabilitáció után kezdhetem a járógyakorlatokat.

Edzésnek fogja fel az elmúlt esztendőt

Nagy Gábor ismert jógaoktató számára a legnagyobb nehézséget tavasszal az jelentette, hogy egyik napról a másikra abba kellett hagyni a személyes oktatást, és ki kellett építeni az online változatot. Utóbbitól eleinte tartott, de végül – a kitartó tanítványoknak köszönhetően – sikerült egy működő rendszert kidolgozni. Most is ezt alkalmazza.

– Nyáron csak kis időre térhettünk vissza a személyes jógaórákhoz. A valódi találkozások nagyon hiányoznak a teremben. Egyébként az, hogy nem lehet annyira kimozdulni, mint korábban, egyáltalán nem zavar. 2020 anyagi értelemben is nehezebb volt, ami szintén a koronavírus-járványnak tudható be. Azt az évet amolyan „edzésnek” fogom föl, amivel felkészülök arra, ami még ezután jön. Én 2021-ben sem várok jelentős javulást sem a járvány, sem az azzal összefüggő dolgok kapcsán. Inkább próbálok alkalmazkodni, továbbfejleszteni az online órákat.

Nagy Gábor kihasználja az online oktatás lehetőségeit
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Bízik benne, minél többen kérik a vakcinát

– Az én világom természetesen a Covid-19 körül forgott 2020-ban, és egyben a világjárvány jelentette a legnagyobb kihívást és nehézséget – summázott érdeklődésünkre Patik Ferenc háziorvos.

– Lényegében egész nap ezzel foglalkozom, hiszen a folyamatnak még nincs vége. Tavasszal meg kellett barátkozni azzal a gondolattal és gyakorlattal, hogy bizonyos tekintetben „telefondoktorokká” váltunk, ami azért nem könnyű. A munkám most extra leterheltséggel jár. Először csak rövid időszakra számítottam, de aztán kiderült, hogy nem pár hónapról van szó. Ami viszont szívet melengető ebben a helyzetben, az az, hogy a páciensek türelmesek, megértőek, együttműködőek. 2021-től egyértelműen javulást várok a vírus leküzdése kapcsán. Most, hogy már elérhető a védőoltás, remélem, hogy kezelhetővé szelídül a járvány mind súlyosságában, mind előfordulási gyakoriságában. S abban is bízom, hogy minél többen oltatják be magukat. Én annyira lelkes vagyok a vakcinát illetően, hogy oltóorvosnak is jelentkeztem a kórházba.

Patik Ferenc bízik a járványhelyzet javulásában
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Senkit nem küldtek el, már a tavaszra készülnek

– Turizmussal foglalkozó cég vezetőjeként nekem is a koronavírus-járvány miatti hely­zet okozta a legnagyobb nehézséget. Vannak már könyvelési adatok, és ezek márciustól azt mutatják, hogy ez előző év azonos időszakához képest 93-94 százalékos a visszaesés árbevételben – fogalmazott Ribi Péter, az ismert fehérvári utazási iroda vezetője. Tavasszal minden csoportot le kellett mondaniuk, nyáron volt körülbelül másfél hónap, amíg – főleg a közeli országokba – tudtak külföldi utakat indítani. A szeptemberi határzár, majd a vírushelyzet további romlása újra keresztbe tett az őszi, téli külföldi utaknak.

Ribi Péter reménykedik, őszre visszaállhatnak a normál kerékvágásba
Fotó: FMH-archív / Fehér Gábor

– Nagyon szeretem a munkámat, de amikor azt látja az ember, hogy folyamatosan jönnek a lemondások, és minden bizonytalan, azt nehéz feldolgozni. Állandóan alkalmazkodni kellett, megszervezni, ki hogyan tud dolgozni. Annak örültem, hogy a korábbi évek jelentős megtakarításainak következtében senkit nem kellett elbocsátanunk, és most több belföldi utat is indítottunk. Illetve novemberben minket választottak az év családbarát, felelős foglalkoztatójának. 2021-re már nagyon készülünk, a tavasz közepére még kevesebb, nyártól több utazást szervezünk, ősszel pedig a tervek szerint visszaállunk a normál kerékvágásba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában