kihívás, élmény, jótékonykodás

2021.01.27. 14:20

„Ne tököljön”, jelentkezzen! Óriástök-termelő bajnokság indul Iszkán

Nem tökölünk, de reméljük, önök fognak! Ugyanis itt egy igazán különleges felhívás: Iszkaszentgyörgy legnagyobb növényét keresik.

Borsányi Bea

A „tökkirály”, Kavecz Attila ezúttal a szervező szerepébe bújt

Fotó: FMH-archív / Fehér Gábor

Kavecz Attila kertészként néhány éve fedezte fel azt az országos óriástök-termesztő bajnokságot, amelyen többször is indult, és 2019-ben egy 300 kilós darabbal a legjobbnak járó címet is elhódította. Tavaly csatlakozott hozzá a még ifjúsági korú Dávid Zalán, aki korosztálya első helyezettje lett. Ezeken a tapasztalatokon és sikereken felbuzdulva gondolt Attila arra, hogy lakóhelyén, Iszkaszentgyörgyön is meghirdeti a helyi óriástök-termelő bajnokságot.

– Országos szinten azt látom, egyre népszerűbb ez a tevékenység, ami úgy vélem, egy helyi kis közösségben is lehet összekovácsoló erő, miközben nagy élmény végigkísérni egy óriástök fejlődését, növekedését – fogalmazott lapunknak az ötletgazda. A jelentkezők nemcsak egy három darab magot tartalmazó csomagot kapnak, de a tervek szerint időről időre rövid videók formájában – illetve, ha lesz rá lehetőség, akár személyes találkozók alkalmával – olyan szakmai segítséget és információkat is kapnak, amelyek a tök neveléséhez szükségesek.

A „tökkirály”, Kavecz Attila ezúttal a szervező szerepébe bújt
Fotó: FMH-archív / Fehér Gábor

A magokért kétezer forintot kérnek, a befolyó összeget a helyi iskola és óvoda alapítványainak ajánlják fel.

Összesen 30 hely kiadó és nemcsak helyiek, de más településen élők is nevezhetnek erre a mintegy féléves versenyre. Jelentkezni az [email protected] e-mail-címen lehet. A magokat március 6–7-én osztják ki a résztvevőknek. A végső sorrendet eldöntő mérlegelést és a termésekből rendezett kiállítást szeptemberre tervezik, de a pontos időpont sok tényezőtől, többek között attól is függ, milyen lesz az időjárás, milyen ütemben fejlődnek a zöldségek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában