Új települési arculat

2021.01.21. 07:20

Nagy érték Fülének a Balaton közelsége

Füle megújult egészségházának átadását decemberben tartották, Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője és Bihácsi István, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke is ellátogatott hozzájuk.

V. Varga József

Faültetés – műtét után mankóval Kiss Róbert polgármester

Fotó: V. Varga József (FMH-archív)

Az önkormányzat a Magyar Falu programban két pályázatot nyert összesen mintegy 17 millió forint értékben, így nemcsak az épület korszerűsítését tudták megoldani, hanem orvosi eszközbeszerzésre is futotta – mondta el lapunknak Kiss Róbert polgármester. A múlt év jelentős eseménye volt náluk, amikor június 4-én, a békediktátum 100. évfordulóján a falu központjában felavatták a Trianon-emlékművet.

– A 2020-as év tavaszán megkezdődött Füle új települési arculatának kialakítása, melyhez a látványterveket a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kar hallgatói készítik – sorolta a történéseket Kiss Róbert polgármester.

A faluban 880-an élnek. Nagy igény volt rá, és az önkormányzat régi adósságát letudva, megújulhatott a közvilágításuk. Megduplázódott az izzók száma, s a lámpafejek is a legkorszerűbbek közül valók. A tájház kertjében tavasszal felavatták a Gólyafát, melyen a 2019-től született gyermekek neve látható.

Faültetés – műtét után mankóval Kiss Róbert polgármester
Fotó: V. Varga József (FMH-archív)

Az augusztus a láncfűrészes fafaragók dicséretét hirdette. A vizitálók a jenői illetőségű Bálint József és alkotótársai látványfaragását élvezhették, az elkészült munkákat elárverezték, illetve a mesekertben helyezték el őket. A központban, a Széchenyi utcában elkészült a vízelvezető-árok, s ezzel megoldódott az a gond, amellyel az ott élők régóta küzdöttek. A Sárközi utcába gázvezetéket vezettek.

A Füle Községért Közalapítvány önerőből vásárolt a falunak egy 9 személyes kisbuszt, jelentősen könnyítve ezzel az önkormányzat munkáját. A kisbusszal az időseket is át tudják fuvarozni Polgárdiba, ügyet intézni vagy éppen a gyógyszertárba.

Az országos településfásítási program pályázatán 30 díszfát nyertek, melyeket a bolt és katolikus templom közötti téren, az iskola és a leendő új óvoda udvarán és a művelődési háznál ültettek el. Az év végére elkészült az általános iskolások buszmegállója, hogy diákjaik biztonságosan várhassák a balatonfőkajári autóbuszt. A Jókai utcában, a falu határában eső- és szélvédetté tették a buszmegállót. Az adventi templomi fényfestéssel, úgy tűnik, hagyományt teremtettek.

– Az óvoda bővítésére és a bölcsőde kialakítására készen állnak a tervek, a munkálatok reményeink szerint tavasszal megkezdődnek – számolt be a közeljövő tennivalóiról Kiss Róbert. – Megkezdjük a Szent István Egyetem kertművészet és örökségvédelem hallgatói által elkészített tervek megvalósítását, elsősorban az új faluközpont és a tanösvény kialakítása lenne a legfontosabb. A tanösvény az augusztus folyamán létrehozott mesekertet, szoborparkot kötné össze a település központjával, igazi különlegességet nyújtva a Fülére látogatóknak.

– Szeretnénk vendégházakat, szállásokat kialakítani, fellendítve ezzel is a falusi turizmus fejlődését. Nagy érték a Balaton közelsége és természeti környezetünk, ezeket szeretnénk kihasználni, hogy minél többen megismerjék szeretett kis falunkat. Amint a járványhelyzet lehetővé teszi, a művelődési házzal karöltve minél több és minél színesebb kulturális programmal készülünk. Igyekszünk minden pályázati lehetőséget megragadni, ezáltal is fejlesztve a falut. A szomszédvárakkal és a távolabbi helységekkel is a jó kapcsolatok kiépítésére, ápolására törekszünk – tette hozzá a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában