Koronavírus Fejérben

2021.01.17. 09:30

Menyegzős vasárnapok, avagy nem csökken a házasságok száma

Vízkereszt után véget ért a karácsonyi ünnepkör, vagyis máris benne vagyunk a farsangban, a bálok, a vidám lakomák, akár a népünnepélyek időszakában – esküvőszezonként is tekinthetünk az évnek erre a szakára –, no de vajon mi a helyzet most? Ennek jártunk utána.

Majer Tamás, Bokros Judit, Palocsai Jenő, Borsányi Bea, V. Varga József és Korondy Tamás

A csókakői várkápolna szakrális hangulata miatt igen népszerű esküvőhelyszín

Fotó: Karger Virág

Vízkreszt és nagyböjt között vagyunk, amikor a hús falható, a vígság lehet hangos. Persze nem mostanság, nem idén, nem a koronavírus-járvány okán hozott korlátozó intézkedések ideje alatt. A Magyar Katolikus Lexikon a vízkereszt és a nagyböjt közötti vasárnapokat menyegzős vasárnapokként tartja számon: anno a szószékről ilyenkor hirdette ki a pap a házasulandókat.

Nincs havi korlátozás a ceremóniák számában

A jegyespárok manapság is általában a téli hónapokban kezdenek készülni a tavaszi, nyári esküvőkre: sokan kiállításokra járnak, szolgáltatóknál érdeklődnek. A koronavírusos időszak azonban e terveknek sem kedvez, hiszen rendezvényeket, bemutatókat se lehet tartani, illetve magukat az esküvőket is szerényebb körülmények között, lakodalom nélkül szabad lebonyolítani. Körkérdésünk alapján mégis úgy tűnik, van házasodási kedv.

A székesfehérvári önkormányzat anyakönyvi és címregiszter irodájánál érdeklődve azt a választ kaptuk, hogy idén eddig 11 pár jelentkezett be házasságkötésre. A legtöbben a februári, márciusi hónapot választották. A jelenlegi kormányrendelet alapján csak meghatározott személyek – az anyakönyvvezető, a házasulók, azok tanúi, a házasulók szülei, nagyszülei, a házasulók testvérei és ha vannak, a házasulók gyermekei – vehetnek részt a szertartáson, a maszkhasználat pedig kötelező mindenkinek. Az esküvők számát illetően havi korlátozás nincs.

A csókakői várkápolna szakrális hangulata miatt igen népszerű esküvőhelyszín
Fotó: Karger Virág

„Igen”, egyszerűbb körülmények között

A fehérvári Hiemer Rendezvényközpontnál érdeklődve Virág Zsuzsanna rendezvényszervező elmondta: tavaly tavasszal, az első hullám idején sok volt az esküvőlemondás, az elmúlt hónapokban azonban ez nem jellemző, körülbelül annyi szertartás van náluk, amennyi az előző években. Úgy tűnik, a párok elfogadták a jelenlegi helyzetet, azt, hogy egyszerűbb körülmények között mondják ki a boldogító igent. Már 2021. első hétvégéjén, január 9-én hat esküvőjük volt.

A szertartásnál máshogy rendezik be a termet, mint normál esetben, tehát ügyelnek a másfél méteres távolság megtartására. Maszk mindenkin van, és kihelyeztek több kézfertőtlenítő mobil pontot is. A szolgáltatások tekintetében nincs korlátozás: kérhető pezsgős köszöntés, szülőköszöntés, díszítenek is valamelyest, és mindvégig ügyelnek a biztonságra. A szertartás lebonyolítására vonatkozó megbeszélések kapcsán változás, hogy csak előzetes időpontfoglalás után fogadják a jegyespárokat.

A közel egy éve tartó rendhagyó állapot a szolgáltatóknak sem éppen előnyös. Ám próbálnak kitartani. A fehérvári Sasvári Erika esküvői és rendezvénydekorálással foglalkozik. Azt mesélte lapunknak, hogy tavaly március közepétől június közepéig szinte egyáltalán nem volt megrendelésük. Azokat az esküvőket, amik pedig abban az időszakban lettek volna, többnyire elhalasztották.

November közepe óta érezhetően újra kevesebb a megrendelés, de azért érkezett néhány ajánlatkérés. Ő és a hozzá hasonló szolgáltatók már nagyon várják, hogy ismét lehessen nagyobb esküvőket, lakodalmakat tartani, hiszen dekorációt is az ilyenekre rendelnek leginkább. Úgy látja, hogy tavasszal már javulhat a helyzet, és bízik abban, hogy nyártól újra sűrűn lesz igény a szolgáltatásukra.

Sárbogárdon szívesen esküdnek

Varnyu Pétert, sárbogárdi aljegyzőt, hatósági osztályvezetőt kértük meg, fessen képet a város aktuális esküvői helyzetéről.

– Az a tapasztalatunk, hogy kevés az az esküvő, amit elhalasztanak – mondta. – Csak olyan esküvők maradtak el az elmúlt évben, illetőleg az idei esztendőben is eddig, aminek az előre kitűzött időpontja valamilyen jeles dátumhoz – megismerkedéshez, együttélési időszak évfordulójához – kapcsolódott volna, amit a veszélyhelyzet miatt most nem tudtak nagy létszámú vendégsereg előtt megtartani. Ez éves szinten 3-4 esküvőt jelent.

– Egyébként az elmúlt 10 évben Sárbogárdon közel háromszorosára nőtt a házasságkötések száma, ebben nyilván nagy szerepet játszanak a kormány intézkedései, a házasságkötésekhez kapcsolódó, azt támogató családpolitika – mondta.

– Az idei évben eddig, április 10-ig tizenkét időpontot foglaltak le előre – ismertette. – A tavasz további részére, nyárra még nem, vagy csak nagyon kevesen és visszafogottan terveznek – tette hozzá. – A tavalyi évben a nagy esküvőink a veszélyhelyzet megszüntetése, a járványügyi készenlét időszakára estek, akkor tartottak nagyobb, 80–100 fős esküvőket, lakodalmakat.

Varnyu Péter, aki maga is anyakönyvvezető, elmondta még, hogy nemcsak helyiek lépnek frigyre városukban, jönnek máshonnan, még a fővárosból is. A hivatal rugalmassága, az egyszerűbb ügyintézés, a könnyebb időpontfoglalás is javukra írható, sőt a szép, tágas és könnyen átrendezhető dísztermük is, valamint az, hogy mind a négy sárbogárdi anyakönyvvezető színvonalas szertartást képes tartani.

Esküvők fent, a csókakői várban

Bognár Katalin, a Csókakőn és Csákberényben szolgálatot teljesítő anyakönyvvezető kérdésünkre elmondta: – Most kezdenek besűrűsödni az időpontfoglalások. Ősz óta csendben voltak a házasulandók. Az, hogy melyik időszakra jegyeztetik elő magukat, az teljesen változó. Az elmúlt évben elmaradt esküvőket inkább a tavaszi szezonban kívánják megtartani, az eredeti létszámot a minimálisra csökkentve. De vannak, akik inkább kivárják a vírushelyzet végét és ragaszkodnak az eredeti tervükhöz.

Az esküvők 20–25 százalékát tartjuk a 13. században épült várban. Szeretik a szakrális tere miatt, így az ott tartott esküvőknek, mindig van valamilyen különleges hangulata. De nemcsak Csókakőn, hanem Csákberényben is van néhány különleges esküvőhelyszínük, például a gróf Merán Fülöp Vadászati Múzeum és vadászház, a Kilroy was here és a Catherine cottage. De tartottak már olyan esküvőt is, hogy élő képpel otthonról nézhette a család többi tagja a házasságkötést.

Arra a kérdésre, hogy mitől lesz jó egy esküvő, Bognár így felelt: – Minden pár más-más igénnyel érkezik hozzám az irodába. Vannak, akik direkt kérik, hogy csak a „kötelező részt” mondjam el nekik, ám szerencsére ebből van a legkevesebb. Rövidke másfél éves anyakönyvvezetői pályafutásom során volt már siklóernyővel érkezett vőlegény, festettünk képet a szertartás alatt, készítettünk fröccsöt, engedtünk el galambokat. És a lehetőségeknek tényleg csak a képzelet szab határt!

Segítenek a családokat támogató intézkedések

Bicskén nem lett kisebb a házasodási kedv az elmúlt évben Kovács Györgyné anyakönyvvezető szerint. – Csak szerdán négyen jelentkeztek be házasságkötésre. Ami változás történt, az inkább a házasságkötés napjának megválasztásában következett be. Miután nálunk csak a házasulandók és a két tanú lehet jelen az esküvőn – hétvégén is legfeljebb tízen vehetnek részt a szertartáson a nagyobb teremben – de lakodalmat sem lehet a megszokott keretek között tartani, ezért többen döntenek mostanság úgy, hogy hétköznap mondják ki az igent. Csak egy-két esetben halasztották el az esküvőt tavaly azért, mert mindenképpen nagy családi körben szeretnék az alkalmat megünnepelni – mondta Kovácsné, aki hozzátette, szerinte az utóbbi időkben bevezetett családtámogatási intézkedések is közrejátszhatnak abban, hogy nem csökkent a házasságkötési kedv. Bicskén a statisztika legalábbis ezt mutatja: 2018-ban 53, 2019-ben 77, tavaly pedig 101 házasság köttetett a városban. Ez persze nem jelenti azt, hogy kizárólag bicskeiek léptek házasságra a hivatalban, hiszen az ország, sőt az anyakönyvvezető szerint a világ más tájairól is érkeztek házasulandók Bicskére.

A többség, úgy tűnik, most már nem halogatja az esküvőt, de extrém példa is akad: van, aki már most lefoglalt egy 2022-es időpontot
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Van, aki már most 2022-re kér időpontot

Polgárdiban 2020-ban 31 esküvőt tartottak a városházán. Igaz, volt bejelentkező, aki végül a vírushelyzet miatt lemondta, de olyan jegyespár is akadt, akinek az anyakönyvvezető a kért napra (napokra) nem tudott időpontot adni. Az új esztendőben fellendülő igény mutatkozik a frigyre lépésre, jelenleg az első negyedévre hat esküvőt ütemeztek be a kisvárosban. Aztán májusra eddig kettőt, júniusra egyet. A többi majd menet közben alakul. Érdekességként, olyan pár is jelentkezett, akik már eleve 2022-re kértek időpontot, remélve, hogy addigra már mindenféle korlátozást elfelejthetünk.

Enyingen, a polgármesteri hivatalban nem tapasztaltak látványos visszaesést az esküvők számában. A múlt évben 36 pár kelt egybe minden szigorítás és nehézség ellenére. Idén a tavasz végi, nyári időszakra van eddig a legtöbb előjegyzés.

Több házasság volt a Covid első évében

– Az idei évre két foglalásunk van már februárra, illetve három olyan időpontunk van, ami a tavaly évről csúszott át idénre a koronavírus miatt. Ezek májusban és szeptemberben lesznek. Tavaly összesen 48 házasságkötés volt a városban, december 18-ával bezárólag – tudtuk meg az abai anyakönyvvezetőtől. Minden hónapra jutott esküvő, véleménye szerint a vírus nem igazán befolyásolta a házasságok számát. Hozzátette, hogy tavaly, a koronavírus első évében több házasságkötés történt, mint a 2019-es évben, hiszen többen vették igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt (csok).

Ercsi anyakönyvvezetőjét ugyan nem értük el, de Szabó Tamás polgármester elmondta tapasztalatait a mögöttünk álló év frigyeiről: – Látható volt a múlt évben, hogy nagyobb volt a házasulandók száma, mint az azt megelőző években. Örvendetes, hogy az emberekben megvan a késztetés, hogy házasság formájában kívánják folytatni az életüket, s ez remélhetőleg nem a kormány gazdasági segélycsomagjai miatt van így, hanem valóban a szerelem irányítja ezeket a tetteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában