Kinek a matematika, kinek a magyar

2021.01.25. 07:00

Lezajlott a tudásteszt a középfokú oktatásba készülőknek

Sok diáknak vizsgázással telt a szombat délelőtt, mivel országszerte akkor írták a középiskolai központi felvételiket. A Lánczos Kornél Gimnázium is helyszín volt.

Bokros Judit

A fehérvári Lánczos Kornél Gimnázium egyik termében Miklós Gábor tanár felügyelte a vizsgát

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Szombaton 10 órától a 6 és 8 osztályos gimnáziumokba, a 9. évfolyamra, valamint az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező fiatalok adhattak számot tudásukról matematikából és magyarból.

Korábban megírtuk, hogy az írásbeli vizsgát mindenhol a járványügyi szabályozást figyelembe véve kellett megszervezni, egy teremben nem lehetett tíznél több tanuló, és a vizsgahelyszíneken biztosítani kellett a kézfertőtlenítőt is. A maszk használata a felügyelő tanároknak kötelező volt, a diákoknak pedig csak ajánlott.

Az egyik fenntartótól, a Székesfehérvári Tankerületi Központtól egyebek mellett megtudtuk: több vizsgaszervező intézményt jelöltek ki, s a vizsgázó dönthette el, hol írja a központi írásbeli felvételit. A hozzájuk tartozó megyei gimnáziumokba összesen 1164 diák jelentkezett vizsgára.

Ami a menetrendet illeti, január 28-a lesz az első pótnap, a pandémiás helyzetre tekintettel pedig a minisztérium február 5-én egy második pótnapot is kijelölt. Utóbbin csak azok vizsgázhatnak, akik a korábbi napokon igazoltan fertőzöttek voltak, vagy hatósági karantén alatt álltak.

Az általános iskolák február 19-ig továbbítják a tanulók jelentkezési lapjait a középiskoláknak. A diákok tetszőleges számú középfokú intézményt jelölhettek meg. Az intézmények sorrendjét még március 22-én és 23-án is lehet módosítani a jelentkezési lapon.

Az alapítványi fenntartású fehérvári Lánczos Kornél Gimnáziumba összesen 65 tanuló jelentkezett felvételit írni, közülük végül ketten nem jelentek meg, s a kezdésig egy szülő értesítette az iskolát – mondta el rögtön az írásbelik befejezése után Kovács Gergely igazgató. A vizsgák hét teremben, rendben zajlottak, 8-10 fővel.

A fehérvári Lánczos Kornél Gimnázium egyik termében Miklós Gábor tanár felügyelte a vizsgát
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A szülők csak a suli előtt várakozhattak gyermekeikre. Így tettek a nyolcadikos Ritter Jázmin szülei is, akiktől megtudtuk: Sárszentmihályon laknak, de a munka és az iskola Fehérvárhoz köti őket. Lányuk a Felsővárosi Általános Iskolába jár, és elsősorban a Lánczos Gimnáziumban szeretne továbbtanulni. Megjelölte még a Vasvári és a Tóparti Gimnáziumot is. Jázmin elmondta: a felvételire sokat gyakoroltak az iskolában, de Jázmin matematikára külön is járt. A feladatsorok közül a magyar nyelvit tartotta egyszerűbbnek, de azért a matekkal is megbirkózott. Úgy érzi, többnyire jól oldotta meg a feladatokat.

Pajor Vince a Kossuth Lajos Általános Iskola végzős tanulója. Ő szintén a Lánczos Gimnáziumba szeretne menni, ezért is választotta ezt az iskolát vizsgahelyszínül. Ő éppen a magyar nyelvi feladatsort érezte nehezebbnek, a matek könynyebben ment. A felkészülésre sok időt szánt, mind az iskolában, mind otthon gyakorolt, és bízik benne, hogy sikerült minél több jó megoldást öszszehozni.

Az első fontos megmérettetés tehát lezajlott. A vizsgaszervező intézményeknek a vizsgázás időpontjától számított nyolc napon belül lehetőséget kell biztosítaniuk a dolgozatok megtekintésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában