Január 19.

2021.01.19. 07:30

Feldolgozó a Velencei-tó körül, Sinkovits Imre halála – Fejér évfordulós emlékei

Szemezgessünk az elmúlt évtizedek híreiből ezen a napon.

S. Töttő Rita, Szanyi-Nagy Judit

Labdarúgás és Sinkovits

A Fejér Megyei Hírlap húsz évvel ezelőtti lapszámában címlapon tudósít arról, hogy „Ma százéves a magyar labdarúgás”. A sportrovat összeállításában szerepel az élő legenda, minden idők legjobbja, Puskás Ferenc. Egy másik címlapos hír is aznap került az olvasóközönség elé: életének 73. évében, csütörtökön elhunyt Sinkovits Imre Kossuth-díjas, kiváló művész, a Nemzet Színésze. A hírlap 2001. január 19-i számában erről is tudósít.

Feldolgozó a tó körül

Ötven évvel ezelőtt, azaz fél évszázada arról tudósított a Fejér Megyei Hírlap az 1971. január 19-i lapszámában, hogy öt tóparti termelőszövetkezet, az agárdi Gárdonyi Géza, a kajászói Dózsa, a kápolnásnyéki Vörösmarty, a kápolnásnyék-pettendi Petőfi, valamint a tordas-gyúrói Egyetértés Termelőszövetkezet közös húsfeldolgozó üzem létesítésére kötött szerződést. A címlapos tudósítás szerint az „öt termelőszövetkezet évente 4400 sertést dolgozna fel az üzemben. Az értékesítésről a Velencei-tó és Vidéke ÁFÉSZ gondoskodna”. Ennek apropóján a termelőszövetkezetek megbízottai Agárdon a Velencei-tavi Intéző Bizottság „főhadiszállásán” tárgyaltak az üzem létrehozásáról, amely az akkori hírek szerint ötmillió forintos beruházással épülhetett meg. Újházi Péter kiállításának megnyitójáról is ebben a lapszámban tudósít a hírlap: „A fiatal, fehérvári festőművész meglepte nagy alkotókedvével a kiállítás nézőit. Jó ismerői megjegyezték: nemcsak a képek művészi hitele, de azok mennyisége is szembetűnő.”

Munka a „holdon”

1961. január 19-én címlapon közöltük: „kétezer holdat öntöznek az idén a megye állami gazdaságai”. Ez – mint a cikkből kiderül – változás az előző évhez képest, mivel 1960-ban a megyében ezernégyszáz holdon létesítettek öntözőtelepeket az állami gazdaságok. A terület növelését elsősorban a tehénállomány jobb takarmányozása indokolta; a legelőkön bevezették a szakaszos legeltetést, villanypásztor működtetése mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában