Koronavírus Fejérben

2021.01.29. 08:00

Fehérvári kerekasztal-beszélgetés a vírushelyzetről

A közbizalmi rangsorban az orvosok az élmezőnyben állnak – mondta Bucsi László főigazgató. – Kórházunkban az orvosok közel 100 százaléka kérte és kapta meg a koronavírus elleni védőoltást. Ha nem nekik, kinek hihetünk? Ezt üzenem a kételkedőknek.

V. Varga József

A vakcina segítheti a normálisabb kerékvágásba való visszatérést

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mikor térhet vissza az életünk egy normálisabb kerékvágásba? Hogyan segíthet ebben a koronavírus elleni vakcina? – ezzel a címmel rendezett a Prosperis Alba Kutatóközpont Nonprofit Kft. és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata kerek­asztal-beszélgetést csütörtökön a városháza dísztermében. Az online fórumot a Fehérvár TV adásában és a www.szekesfehervar.hu oldalon keresztül követhették élőben az érdeklődők.

A koronavírus elleni védőoltásról, a társadalmi szintű védettség eléréséről, annak a mindennapi életre gyakorolt hatásáról Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Bucsi László, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója, Karsai Béla, a Karsai Holding Zrt. elnöke és Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója beszélgetett. A moderátor tisztét Veres Richárd, a Prosperis Alba Kutatóközpont tudományos konzulense töltötte be.

– Sajnos nem csökken a covidos betegeink száma, a kijelölt hat Covid-osztályunkon a telítettség kétharmados vagy háromharmados. Több mint negyvenéves orvosi pályámon (ortopéd sebészet) eddig három-négy halottal találkoztam, manapság azzal kell szembesülnöm, hogy naponta hárman-négyen hunynak el – mondta Bucsi László. – A vírus- és járványtagadóknak azt üzenem: jöjjenek, szívesen elviszem őket egy vizitre az intenzív osztályra.

Jó hír viszont, hogy elkezdődött a vakcináció, a kórházban országosan szinte az elsőként kezdték meg december végén az egészségügyi dolgozók oltását. Az orvosok, akik tanultak mikrobiológiát, immunológiát, virológiát, közel 100 százalékban kérték a védőoltást (aki nem, csak azért nem, mert éppen koronavírusos volt). Kezdetben a szakdolgozóknak mintegy 20 százaléka jelentkezett, de látva az orvosok adatait, fölkúszott az arányuk 60-70 százalékra.

– Ezzel Fehérváron az egészségügyi dolgozók teljesítették azt az elvárást, amivel tulajdonképpen a helyzet kezelhető. Decemberben száz kórházi dolgozónk volt karanténban, most harmincan. Már látható az oltás hatása, s ha ezt kivetítjük a magyar lakosságra, egyértelmű, hogy megállítható lesz a járvány – tette hozzá a főigazgató.

– Megváltozott életünkről mindenkinek van egy története – kezdte Cser-Palkovics András. – A magyar kultúra napja alkalmából készült egy gálaműsor, s ennek az elején köszöntőt mondtam. Az érzés örömteli volt, amikor több hónap után beléphettem a Vörösmarty Színház aulájába.

A vakcina segítheti a normálisabb kerékvágásba való visszatérést
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mindennapi életünk kizökkent a rendes kerékvágásból, megszoktuk, hogy szabadok vagyunk, eldönthettük, hogy utazzunk vagy éppen moziba menjünk, jégkorongmeccsen szurkoljunk vagy sétáljunk egyet. Nem tudtuk, mit jelent az, hogy maszkviselés, hogy nem lehet leülni egy kávézóban. Mindezek olyan szürreális dolgok, amelyekről soha nem gondoltuk volna, hogy velünk megtörténhetnek – folytatta a városvezető.

– Ezért kulcskérdés, hogyan tudunk visszatérni korábbi életünkhöz – bár semmi nem lesz olyan, mint korábban. A tapasztalatokat minden területen le kell szűrni, s talán kijelenthetem: a 21. század emberének kicsit vissza kell venni a nagyképűségéből. Máshogy kell az értékekkel, a közösséggel, a világgal bánnunk, mert most kaptunk egy nagy pofont – jegyezte meg.

Karsai Béla kifejtette: nagyon örül annak, hogy a kórházainkban felhasznált eszközök 17 százalékát itthon gyártjuk. Felfedeztek ők is egy új ipari lehetőséget, amit meg kellett ragadniuk, mert ez munkatársaik szempontjából sem mindegy. Elkezdték a maszkok, a fertőtlenítőflakonok, a vitamin- és immunerősítő tabletták csomagolóanyagainak gyártását, s továbbra is keresik azokat a megoldásokat, amelyekkel munkahelyeket lehet teremteni. Nem bánja, hogy a személyes találkozásokat, éppen a kockázat csökkentése végett, felváltották az online konferenciák, hiszen így is meg tudják beszélni, amit kell.

Török Szabolcs a tisztelet és köszönet hangján szólt a pedagógusokról, a technikai dolgozókról, a diákokról és a szülőkről. A veszélyhelyzet próbatétel mindenki számára – hiszi, hogy jól vizsgáztak, jól vizsgáznak. A tankerületi központhoz 60 székhelyiskola, s összesen 140 feladatellátó hely tartozik, feladataikat 3500 közalkalmazottal látják el, illetékességi területükhöz több mint 20 ezer diák tartozik. Szeptemberben 4 intézményben kellett részlegesen, egy-egy osztályt érintően

online oktatást bevezetni. ­Októberben 6, novemberben 7, decemberben 10 intézményt érintett a „kötés”, most jelenleg 4 iskolát.

Cser-Palkovics András elmondta: a kkv-szektort azzal segítik, hogy csaknem 2,5 milliárd forint marad a zsebükben a be nem fizetett ipar­űzési adó tekintetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában