plusz támogatás érkezik

2021.01.21. 17:30

A pátkai bekötőút – jobb sorsra érdemes

Újabb uniós keret érkezik Fejér megyébe – jelentette be Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke csütörtökön Pátkán, amelynek bekötőútja eséllyel pályázhat az útfejlesztésre érkező másfél milliárd forint egy részére.

S. Töttő Rita

Közös a tanácskozás és a munka – így fejlődhet Pátka is

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

– Nagyságrendileg másfél milliárd forint plusz uniós támogatást használhat fel Fejér megye a közeljövőben útfejlesztésre. Ennek oka, hogy a 2014-2020-as uniós ciklusban az addig kapott TOP-forrásokból származó támogatásokat gondosan használta fel – mondta el Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke csütörtökön a pátkai bekötőút elején, amelyre kitekintve, egyértelműnek tűnik a helyzet: ennek a szakasznak a felújítására nagy igény lenne. Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos kereste meg a közgyűlés elnökét azzal, hogy a pátkaiak, Pásztor József vezetésével, a bekötőút mintegy 900 méterének felújítását szeretnék. – Ezért nézzük most meg, miért is van szükség a felújításra. A döntés ugyanis még nem született meg – tette hozzá Molnár Krisztián, hangsúlyozva, hogy a megyében még számos projekt pályázik a keretre: a déli térségben útfejlesztések maradtak el például Sárbogárd, Mezőszilas területén. De máshol is vannak restanciák, úgy mint a 81-es úttól letérve a kisebb útszakaszokon.

Pályázati esélyes a pátkai bekötőút
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Molnár István, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér Megyei Igazgatóságának megyei igazgatója a pátkai út kapcsán kifejtette: először 1960-ban kapott szilárd burkolatot, majd '76-ban készült rá a makadám burkolat.

– Meleg-aszfaltos felújítására remélhetőleg most tudunk majd sort keríteni, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program „A gazdaságfejlesztést és a munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés” nevezetű pályázat keretein belül. A felújítandó útszakasz mintegy 900 méter hosszú, ez Pátka külterületi szakaszát jelenti, a helységnév tábláig – mutatta az igazgató, hozzátéve, hogy a pátkai bekötőút a pályázat eredményessége esetén két réteg aszfaltburkolatot kaphat, új padka-burkolat épülhet és rendeződhet a kétoldali útárok is. Továbbá vadonatúj közúti jelzőtáblák és burkolati jelzések kerülhetnek majd a szakaszra. – Kiemelkedő feladatot jelent a kétoldali fasor, amely nem olyan régi telepítés. Állapotukat felülvizsgáljuk, amelyek betegek, azokat kivágjuk, de helyükre újakat telepítünk. A Közút a legelső pályázati felhívásos időszakban benyújtja rá a pályázatát, s abban bízunk, hogy áprilisban megtörténik a pályázat pozitív elbírálása. De mi addig sem tétlenkedünk, a tervezést megkezdjük. Kedvező esetben legkésőbb 2022 tavaszán ez az útszakasz el is tud készülni.

Közös a tanácskozás és a munka – így fejlődhet Pátka is
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos pedig, mindamellett, hogy hangsúlyozta, a megye egyik legrosszabb minőségű útjáról van szó Pátka mellett, melyről régóta tudjuk, hogy fontos volna a megújulása – ehhez még a helyi képviselőnek is tennie kell. – A településen Pásztor József és csapata vállalta fel, hogy a települési igényt megfogalmazza. Ezt azért tehették meg, mert a járványhelyzetben is a helyiek nagy segítségére voltak. Ez pedig alkalom volt arra, hogy beszélgessenek, s így derült ki, milyen fontos ennek az útnak a megújulása. Nagyon sok település gyűjt aláírásokat, erre gyűjteni most értelmezhető cél lenne, hiszen több más település is versenyez ezért a keretért – emelte ki a miniszterelnöki biztos. A belterületi részek szintén megújulásra várnak, ez látható Pátkán is. Mint kiderült, egy következő pályázati ciklusban várható olyan pályázat, melyre az önkormányzatok és a Közút adhatják be igényeiket belterületi utak karbantartására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában