a konfliktus elsimításán dolgoznak

2020.12.30. 07:00

Problémák és megoldások: ki sáros az enyingi Lomb utcában?

Másodjára is sárfelhordással kapcsolatos panasz érkezett szerkesztőségünkbe a kisváros alsótekeresi településrészéről. Olvasónk az előző alkalomkor adott válaszokat nem tartotta kielégítőnek.

V. Varga József

December végi helyzetkép: a Lomb utca murvával terített – polgármesteri vizit

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az Alsótekeresi Faiskola erőgépei felhordják a sarat a Lomb utcára, a vállalkozó nem takarítja azt. Piszkosak, veszélyesek az utak – kereste meg panaszával újfent a megyei napilapot Janeczné Sipos Eszter.

– Alsótekeres mezőgazdasági külterület, a szóban forgó út az önkormányzat tulajdona. A faiskola erőgépei ezt az egy utcát veszik igénybe, hiszen földjeink erről közelíthetők meg a gazdálkodás érdekében – mondta lapunk érdeklődésére Barabits Elemér ügyvezető. – Mindennapi munkánkon felül az utat folyamatosan javítjuk és karbantartjuk. A Lomb utca kifogásolt szakasza nincs szilárd burkolattal ellátva, nem mosható. A szilárd burkolatos részét folyamatosan mossuk.

– Az elmúlt időszakban több bejelentés is érkezett a rendőrségre az alsótekeresi sárfelhordással kapcsolatban, miszerint a mezőgazdasági vontatók felhordják a szenynyeződést a Lomb utcára. Kollégáink a bejelentésekre reagálva a helyszínre mentek, ahol amennyiben a szabálysértés elkövetését megállapították, a jogszabályoknak megfelelően eljártak az elkövetőkkel szemben – tájékoztatta szerkesztőségünket a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság.

December végi helyzetkép: a Lomb utca murvával terített – polgármesteri vizit
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Törekednek a megoldásra

Enying város önkormányzata és az Alsótekeresi Faiskola között az előző év folyamán megkezdődött a párbeszéd, mely során mindkét fél a lakosság igényeinek megoldására törekszik, egyebek között a szóban forgó útszakaszra vonatkozóan is.

– Fontosnak ítéljük, hogy a faiskola üzemszerű működése mellett az ingatlantulajdonosok rendeltetésszerűen tudják használni az utakat, melyek állapotát folyamatosan ellenőrizzük. Azt tapasztaljuk, hogy bár az útszakasz nincs szilárd burkolattal ellátva (murvával terített), a lakók megfelelően tudják azt használni – hangsúlyozta Viplak Tibor polgármester.

Amint megtudtuk: az út mezőgazdasági és egyben külterületi út. Az Alsótekeresi Faiskola más úton nem közelíthető meg, és a vállalkozó a használt utakat folyamatosan tisztítja. Az önkormányzat folyamatosan figyeli a pályázati lehetőségeket az infrastruktúra fejlesztésének céljából.

– Tisztemnél fogva elfogultság nélkül szeretnék reagálni az alsótekeresi sárfelhordás ügyére – mondta el a Fejér Megyei Hírlapnak Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője.

– Tudva azt, hogy igazságot úgy sem tudunk tenni, pláne olyan megoldással nem szolgálhatunk, amely mind a két fél tetszését elnyerné. Az adott helyzet nem egyik napról a másikra alakult ki, jómagam is már több alkalommal próbáltam közvetíteni a lakók és a vállalkozó között. Ismerve a helyzetet, annak minden vonzatával együtt, mégis úgy kell fogalmaznom, hogy az ott lakók érdekeit tartom elsődlegesnek. A sár és a latyak eltávolítása a faiskola kötelessége! Külterületi útfejlesztésre is léteznek pályázatok, Enying nyert is már ilyent, de az összeget más területre, nevezetesen a Török Bálint utca folytatásában lévő szakasz felújítására fordították. Természetesen az önkormányzattal közösen továbbra is figyeljük a pályázati lehetőségeket, s amint megfelelőre bukkanunk, minden erőnkkel azon leszünk, hogy az alsótekeresi városrészben, a Lomb utcában is megvalósulhasson a szükséges infrastrukturális fejlesztés – tette hozzá Varga Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában