Fejlesztés

2020.12.30. 07:30

Pályázatot írtak ki a társasházak fűtéskorszerűsítésére

Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. pályázati kiírást tett közzé a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervhez kapcsolódóan.

Baráth Eszter

A lakók nem feltétlenül élnek a lehetőséggel

Fotó: Illusztráció: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A fűtéskorszerűsítésre irányuló kiírásra társasházak és lakásszövetkezetek nyújthatnak be pályázatot. Ennek keretein belül a távhőszolgáltatásban érintett társasházi és lakásszövetkezeti ingatlanok szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésében szerepet játszó, valamint fűtéskorszerűsítésre irányuló beruházásokra lehet elnyerni a támogatást. Győztes pályázat esetén a hozzájárulás legfelső mértéke a beruházás bruttó költségének 50 százaléka, ami maximum 75 millió forintot jelent. Ugyanebben az esetben a minimumtámogatás 150 ezer forint. A részvételnek egyik feltétele: a pályázat benyújtásáról a szóban forgó ingatlanok lakói döntsenek. A társasházaknál legalább ez az épület összes lakásának tulajdoni hányada alapján számított egyszerű szavazattöbbség, a lakásszövetkezetek esetében minimum a lakástulajdonosok felének szavazata szükséges.

Fehérváron nem túl népszerű a program

Csárádi László fehérvári közös képviselő elmondta, az általuk üzemeltetett legtöbb házban a korábbi, hőszigeteléssel kapcsolatos pályázatok során a fűtéskorszerűsítés is megtörtént. A közgyűléseken – amelyek várhatóan hamarosan ismét lehetségesek lesznek – minden lehetőséget ismertet a lakókkal. Az önrészhez szükséges anyagi fedezet rendelkezésükre áll, így abban az esetben, ha a tulajdonosok a most kiírt pályázat mellett döntenek, igényelni fogják a támogatást. Csárádi szerint az általuk fenntartott épületeknek csak kis része tart majd igényt a fejlesztésekre. A korábbi hasonló beruházásokkal viszont vannak rossz tapasztalataik is. A korszerűsítések során az egycsöves rendszert átalakították és a fűtőtestekre költségmegosztó berendezést helyez

tek el. A költségekre irányuló korrekciós lehetőségek ellenére a földszinti lakásokban alig mertek fűteni, míg a felsőbb emeleteken elzárták a fűtőtesteket. Így a magasabban elhelyezkedő lakások tulajdonosai az elszámolás során pénzviszszatérítésben részesültek, míg a többiek befizették a számlákat. Emiatt több társasházban viszszatérnek a légköbméter szerinti elosztásra.

A lakók nem feltétlenül élnek a lehetőséggel
Fotó: Illusztráció: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Szilágyi Lászlóné, egy másik közös képviselő megerősítette, a pályázat a lakók döntése, a szavazást viszont ők is csak a közgyűlések során tudják majd megtartani.

Schmöltz Miklós elmondta, tavaly két olyan házban ismertette a fűtésre irányuló pályázatot, ahol szükség lenne korszerűsítésre. Ezekre az épületekre érvényes tervekkel rendelkeznek, viszont nem indították el a pályázatot. A lakók döntésüket a költségmegosztással indokolták, és hozzátették, inkább támogatás nélkül, saját költségen fejlesszenek. A közös képviselő kiemelte, Székesfehérváron ennek a rendszernek nagyon kicsi az elfogadottsága, így emiatt a kitétel miatt sokan visszakoznak. Hozzátette, valószínű ez az oka annak, hogy ezt a korábbi pályázatot ismét meghirdették a fennmaradó anyagi keret miatt, miközben a hasonló lehetőségekre gyorsan lecsapnak a társasházak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában