Várhatóan júniusban költöznek

2020.12.08. 07:20

Készül az új óvoda Tabajdon!

A felújított iskolát csupán a keskeny patak választja el a már csaknem kész óvodától. A leendő református intézmény persze mindenkié – miként az iskola is. Az ezerlelkes falu egyszer kicsit elöregedett, mostanság inkább fiatalodik.

Zsohár Melinda

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Mészöly Gedeon Református Általános Iskola és Óvoda az egyházzal összefogva született meg, s a megszűnőben lévő iskola ismét nyolcosztályos lett, s óvodát építenek, bölcsődét terveznek. A 95 százalékos elkészültségű óvoda az országban az első lesz, amit átadnak hamarosan.

A tervek szerint júniusban költözhetnek az óvodások
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kormány kifejezetten óvodák építésére nyújtott támogatást, a tervezett hatvannégyből a tabajdi egyházközség tulajdonát képező intézmény 364 millió forintos költséggel készül el, további hétmilliót fordítanak a berendezésre, mondta el Zsirka László református lelkész, a közös intézmény egyházi vezetője. Várhatóan júniusban költöznek az óvodások a régi helyükről. Helyén korai fejlesztő intézményt tervez a lelkész. A korszerű óvodában a csoportszobák mellett nagy méretű tornaszoba, öltözők, orvosi szoba, logopédiai foglalkoztató, melegítőkonyha kapott helyet. Az udvar és a játszótér a rövidesen megkezdődő önkormányzati bölcsőde kivitelezése után kap végleges formát.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Bárányos Csaba polgármester jó gazda módjára végzi polgármesteri teendőit, ahogyan mondja: kis településen személyesebb a kapcsolat. A Magyar falu programban 14 milliót nyert az önkormányzat eszközbeszerzésre, s ez nagy segítséget jelent. Tabajdon sok a zártkert, szőlőskert, a kezelendő út, árokpart. A hajdani szovjet MTZ-traktor belorusz gyártmányként létezik, s a nyugati gépek helyett ezt vásárolta meg Bárányos Csaba, többet bír a kicsit robusztusabb gép. Hozzá kapcsolható a földgyalu, rézsűkaszát vettek az elnyert összegből. S ki ül a gépekre? Leginkább a polgármester, mondja a negyvenegy esztendős, háromgyermekes édesapa – itt született, diplomát szerzett, de a falusi életmód kedvére való, állatokat is tart.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában