Mikor kell majd a kukát kitenni?

2020.12.07. 17:30

Hulladékszállítás az ünnepek alatt – A Depóniánál kevés, a Vertikálnál számos változás lesz

Az év végi ünnepek közeledtével mindig kérdés, hogy a hulladékszállítás hogyan alakul, vajon elviszik-e a szemetünket úgy, ahogy azt az év többi napján szokták. És vajon mikor kell kitennünk a kukánkat a ház elé?

Borsányi Bea

Az év végi munkaszüneti napok miatt több ponton átalakul a szemét elszállítása Illusztráció: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

Ahogy azt Polónyi Dórától, a Depónia PR vezetőjétől megtudtuk, a hozzájuk tartozó területen a szemétszállításban nem lesznek változások a karácsonyi ünnepek idején. December 24-én, csütörtökön és december 25-én, pénteken is a megszokott ürítési rend szerint viszik el a szemetet. Ezért kérik, hogy – mint mindig – a gyűjtőedényeket reggel 6 óráig helyezzék ki a házak elé! Az pedig talán egyértelmű – mivel szombatonként alapból sincs hulladékszállítás -, hogy december 12-én szombaton, az áthelyezett munkanapon nem visznek el szemetet. Ha már az ünnepeknél tartunk, lapunk rákérdezett a január 1-jei szállításra is, hiszen az év első napja péntekre esik.

A különböző hulladékudvarok nyitvatartása is módosul az év végén

Ezeken a napokon

A PR-vezető elmondta, január 1-jén ők sem dolgoznak, viszont másnap, azaz január 2-án szombaton kiürítik a kukákat azokon a területeken, ahol pénteken lenne esedékes a hulladékszállítás. A Depónia ügyfélszolgálata a december 12-i, szombati munkanapon nem tart nyitva, december 23-tól egészen január 3-ig végig zárva tart. Az ünnepeket követő első ügyfélfogadás 2021. január 4-én lesz, akkor 13 órától várják az ügyfeleket. Ugyancsak zárva tartanak a vidéki ügyfélszolgálatok. A csalai hulladéklerakó viszont kifejezetten csak az ünnepnapokon, azaz december 24-26. között, valamint 31- én és január 1-jén tart zárva. Érdemes tudni viszont, hogy december 12-én, továbbá december 24. és január 4. között, nyitvatartástól függetlenül szünetel a veszélyes hulladék és a fém átvétele. A csákvári és Fehérváron, a Palotai úton működő hulladékudvar december 12-én 8-12 óra között várja az ügyfeleket, viszont míg a csákvári az ünnepeket követően csak január 2-án nyit újra, a megyeszékhelyen lesz lehetőség a két ünnep között is a megfelelő hulladékok lerakására a hulladékudvarban.

Az év végi munkaszüneti napok miatt több ponton átalakul a szemét elszállítása Illusztráció: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az ünnepek alatt

A Vertikál Zrt. szállítási területén több változás is lesz az ünnepi időszakban, ezért érdemes alaposan végigböngészni a következő sorokat! Azokon a településeken, ahol a szállítás december 24-re esik – Sárszentmihály, Tác, Csősz, Soponya és Káloz – a kommunális hulladékot 22-én gyűjtik össze. A december 25- re eső szállításokat – Kisláng, Mátyásdomb, Ágostonpuszta, Mezőszentgyörgy és Lepsény – december 23-ára tették át. A december 29-i szállításokat – Lajoskomárom, Magyarkeszi, Mezőkomárom és Szabadhídvég – pedig 28-ára időzítették. Az év utolsó napján gyűjtendő településekről – Sárszentmihály, Tác, Csősz, Soponya és Káloz – a kommunális hulladékot december 29-én viszik el. Azokon a településeken, amelyeken a szemétszállítás újév napjára, vagyis január 1-re esik – Kisláng, Mátyásdomb, Ágostonpuszta, Mezőszentgyörgy és Lepsény – a társaság egy nappal korábban, december 30-án üríti a kukákat. Azokon a településeken pedig, amelyek fentebb külön nincsenek megemlítve, a hulladékszállítás változatlanul történik. A társaság kéri az érintetteket, hogy a kukákat a fentebb említett napokon a megszokott rend szerint reggel 6 óráig helyezzék ki.

Apróbb változás

A Zöld Bicske illetékességi területén – a honlapjukon található naptár szerint – Mány kivételével nem lesz szállítási időpont áthelyezés: Bicskén a szokásos időpontban, hétfőn és kedden, azaz december 28- án és 29-én viszik el a szemetet, Felcsúton is marad a keddi időpont. Egyedül Mány esetében került át a szemétszállítás időpontja péntekről csütörtökre, azaz december 24-ére. A Vertikál hulladékudvarainak tekintetében a nyitvatartási idő csak az ercsi hulladékudvar estében módosul: az eddig megszokotthoz képest nem keddtől szombatig, hanem keddi, csütörtöki és pénteki napokon tart csak nyitva. A polgárdi regionális hulladéklerakó december 24-én és december 31-én zárva tart. A két ünnep között pedig rövidített nyitvatartással, 7-14 óra között várják az ügyfeleket. Ugyanez vonatkozik az adonyi és a sárbogárdi regionális hulladéklerakó nyitvatartási idejére az ünnepek alatt, vagyis ott is 7-14 között lehet az előírásoknak megfelelő hulladékot lerakni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában