Mesterségek

2020.12.30. 13:00

Egy mindennel teli társasjáték

A pályaorientáció idehaza fiatal tudomány. Fejérben, Fehérváron Fűrész István az egyik terjesztője.

Majer Tamás

Fűrész István kifejezte, figyelembe kell venni azt, hogy a személy, a személyiség és az adott pálya jellemzői összehozhatók-e Fotó: PT / FMH

– Egy nyolcadikos, mire a pályaválasztáshoz ér, vegyen igénybe minden létező pályaorientációt támogató lehetőséget! – mondta lapunknak a szakértő. – Ezt részben az iskola kéne, hogy biztosítsa nekik. Mindent persze nem lehet elvárni az iskoláktól, a szülők közreműködésére is szükség van, és más, a pályaorientációban érintett szervezetek együttműködésére is. Pontosabban lenne. Ezek a szervezetek általában nem egymással működnek együtt: a saját szempontjuk szerinti pályaorientációt igyekeznek megvalósítani. Más az érdeke a kereskedelmi és iparkamarának, az agrárkamarának, a pedagógiai szakszolgálatnak vagy a Szakmák éjszakáján kapuit kitáró vállalatnak – mondta.

Fűrész István elmondta, a Szakképzési Centrum Pályára fel! elnevezésű pályaorientációs társasjátékában igyekeztek minden létező, Magyarországon elérhető pályaorientációs eseményt feltüntetni, beleértve a számítógéppel támogatott egyéni tanácsadást is. – Miután ezeket együtt szerepeltetjük, ebből látszik az érintett szervezetek számára, hogy ebben nem a Szakképzési Centrum, hanem a gyerekek érdekei jelennek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában