új tornaterme jövő év végére elkészülhet

2020.12.09. 07:00

Beloiannisz 120 millió forintos támogatásból fejleszthet

Az Országház első emeletén található Varga Béla-teremben tartott sajtótájékoztatót kedden Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Sárfalvi Péter sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Tessely Zoltán, Fejér megye 3. választókerületének országgyűlési képviselője és Papalexisz Kosztasz, Beloiannisz polgármestere.

Korondy Tamás

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Semjén beszédében elmondta, Mihail Sztáikosznak, a konstantinápolyi ortodox egyház helyi vallási vezetőjének nagy érdemei voltak a település fejlődésében, és abban, hogy felépülhetett ott egy ortodox templom. Mai napig nevét viseli egy park is a községben.

Semjén közölte, a magyar kormány 120 millió forinttal támogatta Beloianniszt. Ebből a forrásból újulhat majd meg a művelődési otthon, a tornaterem és a Mihail Sztáikosz-park is.

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A sajtótájékoztató után külön megkérdeztük a miniszterelnök-helyettestől azt is, hogy a kormány migránspolitikájában Beloiannisz jelképe-e annak a törekvésnek, hogy a magyar ember befogadó, de nem válogatás nélkül. Kérdésünkre Semjén úgy fogalmazott, Beloiannisz jó példája a befogadásnak, illetve a falu görögségének van egy nagyon fontos vallási szála is.

– 2000-ben, amikor I. Bartholomeosz egyetemes pátriárka Magyarországra látogatott, bejelentette Szent István király keleti szentavatását, mely az első fontos közeledést jelentette az 1054-ben történt egyházszakadásnak nyugat és kelet között – fogalmazott.

Papalexisz Kosztasz polgármester beszédében megköszönte Tessely Zoltán képviselőnek, hogy közvetített a kormány és a falu között, illetve Semjén Zsoltnak, hogy tettekkel is szívén viseli Beloiannisz sorsát. Úgy fogalmazott, hála Mihail Sztáikosznak, a görögség nyomának formái évszázadok múlva is megtalálhatók lesznek a térségben. Hozzátette, meggyőződése, hogy a Magyarországon élő görög nemzetiség egy olyan támogatást kapott a kormánytól, amely a hosszabb távon való fennmaradást fogja segíteni.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Papalexisz Kosztasz polgármester nyilatkozott
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A sajtótájékoztató előtt beszélni tudtunk Sárfalvi Péter államtitkárral, illetve Tessely Zoltán képviselővel is. Utóbbitól megtudtuk, a fejlesztések a jövő év tavaszán kezdődhetnek majd, s várhatóan 2021. év végére be is fejeződhetnek. Sárfalvitól a kistérségben várható versenysportról kérdeztünk.

– Célkitűzésünk, hogy minél többen sportoljanak a térségben, ez a projekt is ezt a célt szolgálja. Arra számítunk, nagy lökést ad a környező sportéletnek ez a beruházás, s reméljük: a szabadidős és versenysportolók száma megtízszereződhet a térségben – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában