évösszegzés

2020.12.21. 08:00

Az újév első babája, ausztrál erdőtűz és barlangfelfedezés – Ezt olvastátok januárban

Az év végéhez közeledve igyekszünk hónapokra lebontva összegezni, hogy mely cikkekre voltak a legtöbben kíváncsiak portálunkon.

feol.hu

Fejér megye első babája, Márk és édesanyja, Meszecsov Barbara Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

Összeállításunkból kihagytuk a közlekedési baleseteket, mert ellenkező esetben szinte kizárólag ebből kerülnének ki a top hírek.

1. BECSÜLET

Januárban a legolvasottabb cikkünk egy jegyzet volt, melyet egy arcpirító adóellenőri eljárás ihletett. Történt ugyanis, hogy egy becsületkasszás gazda igen komoly összegű büntetést kapott a NAV két munkatársától (a teljes cikket itt olvashatják). A Fejér Megyei Hírlap főszerkesztője nem mehetett el szó nélkül a történtek mellett, és jegyzetét több tízezren olvastátok.

[embed]https://www.feol.hu/velemeny/jegyzet-a-becsulethez-3491997/[/embed]

2. Tóásó Előd és Rózsa-Flores Eduardó története

Rózsa-Flores Eduardót több mint tíz éve, 2009. április 16-án Bolíviában, egy Santa Cruz-i szállodában kommandósok lőtték le két társával, Magyarosi Árpáddal és az ír Michael Martin Dwyerrel együtt. Az ártatlanul bebörtönzött Tóásó Előd túlélte a véres leszámolást, őt 2015-ben a Baptista Szeretetszolgálat munkatársainak sikerült kihozniuk Bolíviából – felettébb kalandos körülmények között. Most már Morales ellen nyomoznak emberiség elleni bűntett miatt. Tihanyi Tamás kollégánk végigvezette az olvasókat a hosszú évek óta tartó nemzetközi peren és minden kiváltó okon, előzményen.

[embed]https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/toaso-elod-kozel-6-evet-ult-osszeomlott-morales-hatalma-bebizonyosodott-a-csalas-3514509/[/embed]

3. „Alig több mint egy óránk volt, hogy elmeneküljünk a tűz elől”

A 2020-as év már nem kezdődött jól: Ausztráliában tombolt az erdőtűz, és pusztított mindent, ami az útjába került. Müller Melinda otthona a lángok martaléka lett, porig égett. Barátaikhoz menekültek faszobrász párjával, az újjáépítés reménye ad erőt nekik. Rokonok, barátok és ismeretlenek álltak melléjük Magyarországról.

[embed]https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/mindenet-elvesztette-az-ausztraliaban-elo-egykor-szekesfehervaron-dolgozo-asszony-3505701/[/embed]

4. Tarsoly Péter a Velencei-hegységben fedezett fel egy új, nagyméretű konzekvenciabarlangot

Egészen elképesztő, ahogy Tarsoly Péter a frissen felfedezett a Jantsky Béla-barlangot leírja: „A hossza több, mint 300 méter, a mélysége a felszín alatt körülbelül 45 méter. Szinte végig víz borítja az alját, ami néhol csak bokáig ér, de vannak benne derékmagasság fölé érő szakaszok is. A szárazabb részeken vörös, fehér, kék és sárga agyagdombok találhatók, a víz alatt citromsárga, vörös, mélykék és fehér kővirágok nőnek. A falak is gyakran színesek, mintha valakinek szétfolyt volna itt a festőpalettája. Mindenfelé cseppkövek vannak; színben és formavilágban egészen elképesztő szépségben. Páratlan szépségű ékkő a Velencei-tó partján.” Újságíró és fotós kollégánk is ellátogatott a helyszínre és csodálatos élményekkel tértek vissza.

[embed]https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/konzekvenciabarlang-tarsoly-peter-velencei-hegyseg-3468321/[/embed]

5. Megyénk első babája január elsején 3 óra 55 perckor a Szent György kórházban látta meg a napvilágot

Évről évre nagy figyelem kíséri azt az újszülöttet, aki az új évben elsőként születik meg. Megyénk első babája január elsején 3 óra 55 perckor a Szent György kórházban látta meg a napvilágot: Meszecsov Márk (4060 gramm, 53 centiméter) természetes úton született. Az első székesfehérvári újszülött nem siette el a dolgot: Vizer Anna (3050 gramm, 48 centiméter) 10 óra 20 perckor született, édesanyja Vizer Kinga.

[embed]https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/mark-es-anna-az-elso-baba-a-megyeben-3470115/[/embed]

6. Kutyatámadás áldozata lett egy nő és kiskutyája Székesfehérváron, a Rózsaliget mellett

Ezúttal nem a póráz hiánya volt a ludas, de hogy mitől „kattant be” az állat, nem tudni. Este fél nyolc körül sétáltatta kiskutyáját Harangozó Ildikó Székesfehérváron, A Szabadművelődés Háza környékén. Tempósan haladt félős, mentett bichon havagnese ebével, amikor a Placc étteremhez vezető hídnál durva támadás érte. Egy nagytestű kutya rontott nekik a fák mögül, s mint egy oroszlán, tépte a kis állatot, majd a kiskutya gazdáját is megharapta.

[embed]https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/kutyatamadas-a-ligetben-meglepo-fordulatok-3509301/[/embed]

7. Hárommilliót lovasítottak meg egy szabadbattyáni benzinkútról

Anya és fia lopták el az összeget a benzinkútról, és amikor a rendőrök házkutatást tartottak a lakásukon, egy túlzottan felöltöztetett csecsemőt is találtak: a bébi rugdalózóját tömték ki a megszerzett pénzzel...

[embed]https://www.feol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/harommilliot-lovasitottak-meg-egy-szabadbattyani-benzinkutrol-3495465/[/embed]

8. Az E10-es benzin

Janurában esedékessé vált az új töltőanyag, az E10-es, ami olyan „sima” 95-ös benzin, amelyben a korábbi kétszeresére emelték a biokomponens-arányt. Természetesen nem ment ez zökkenőmentesen, hiszen rengeteg eszközben kifejezetten kárt is okoz ez az újfajta benzin. Utánajártunk, hogy a kerti kisgépekre, az idős autókra és a legidősebbekre, azaz a veteránokra milyen hatással van.

9. Elindult az ÉletMentő alkalmazás

Az Országos Mentőszolgálat létrehozta az ÉletMentő telefonos applikációt, amivel gyorsabb a segítségkérés. Vészhelyzet esetén egyetlen gombnyomással fel lehet hívni az Országos Mentőszolgálatot, azonnal küldhető a pontos helyszín, sőt még az előre feltöltött egészségügyi adatok is.

[embed]https://www.feol.hu/hasznos/mostantol-applikacion-keresztul-is-lehet-ertesiteni-a-mentoket-3510252/[/embed]

10. Elkezdett begyűrűzni Európába a koronavírus

Oly keveset tudtunk még 2020 januárjában a koronavírusról, és bizakodtunk benne, hogy nem lesz világjárvány, így buzgón nekiálltunk még többször kezet mosni, picit óvatosabbak lettünk, és figyeltük a WHO ajánlásait, hogy hogyan kerülhetjük el a fertőzést.

[embed]https://www.feol.hu/eletstilus/mit-tegyunk-hogy-ne-kapjuk-el-a-koronavirust-3515787/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában