Újra felhasználták a gránit köveket

2020.11.26. 13:38

Zöld város, főtér: megújuló burkolat Enyingen

Megfelelő ütemben haladnak a munkák Enyingen, a Zöld város projekt területein. A főtéren burkolatot raknak le, és építik az átkötő házat, elbontották a Batthyány-kastély északi részénél a kazánházat, valamint a Petőfi parkban a színpadot.

V. Varga József

20201125 Enying, Fő tér, felújítás, munkálatok, térkő. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei HÍrlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Amint Viplak Tibor polgármestertől megtudtuk: a város főtere több szempontból is különleges. A város méretéhez képest nagy, ami nem csoda, hiszen itt korábban magtár állt a kastéllyal szemben, körben utakkal. Ezt a nagy teret teljesen leburkolni nagy pazarlás lett volna, ezért alakult ki a négyzetes kiosztás, ami lehetővé teszi több irányból az átkelést. Vannak rajta nagyobb terek, és mégis nagyrészt zöld marad, fákkal és zöldfelületekkel.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fontosnak tartották megtartani és újra felhasználni a gránit burkolatot, mert ez az egyik legnemesebb anyag a főtéren, s mert a pár éve felújított kastély előtti térhez szorosan hozzátartozik. A gránit köveket úgy fektették, fektetik le, hogy megmaradjon a hangsúlya (főtengelyben marad), de mégse zavarja a kerékpáros, babakocsis vagy egyéb kerekes eszközzel való átkelést.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A kastély előtti kerékpáriút teljesen akadálymentes és zökkenőmentes lesz, valamint az egyéb kerekes járművel és eszközzel is át lehet haladni több irányban is a tér mindkét oldalán – tette hozzá a városvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában