Nincs szabály a távra

2020.11.24. 07:30

Van megoldás a károkat okozó szomszéd fákra? – Olvasónk segítséget kért

Olvasónk a szomszéd fák okozta problémákkal kapcsolatban fordult segítségért szerkesztőségünkhöz.

Baráth Eszter

A kerítés betonalapja repedezik Fotó: Pesti Tamás

Elmondása szerint a legnagyobb nehézséget nem az átlógó ágak és az odahulló falevelek okozzák, mint az a legtöbb esetben lenni szokott. Az idős házaspár évekkel ezelőtt, saját költségen, kétkezi munkával építette fel a szomszéd telektől elválasztó magas beton alapú kerítést. Az ehhez közel álló fák gyökerei az idő előrehaladtával egyre közelebb kúsztak a porták közötti válaszfalhoz, a természet ereje pedig nem kímélte a betont, és kisebb-nagyobb repedéseket okozott.

A kerítés betonalapja repedezik Fotó: Pesti Tamás

Mi a teendő, ha nem sikerül megegyezni a szomszéd telek tulajdonosával? Werger Éva, a székesfehérvári önkormányzat igazgatási és környezetvédelmi irodájának vezetője kérdésünkre elmondta, nincs arra vonatkozó szabály, hogy a telekhatártól milyen távolságra kell ültetni a fákat. Az önkormányzat hatásköre csak azokra a hasonló esetekre terjed ki, melyekben a birtoksértő állapot kevesebb mint egy éve áll fenn.

Ezek közé leginkább az átlógó faágak és azok vagyoni károkat okozó következményei tartoznak. Hozzátette, az olvasó által jelzett szituációban viszont jóval több mint egy évről beszélhetünk, hiszen a gyökérzet hosszú idő alatt, lassan terebélyesedik. Ebben az esetben már csak a bíróság jogosult az ügy tisztázására. A fák indokolatlan kivágását természetesen ők sem preferálják, így általában szakértők bevonásával, hosszan elnyúló vizsgálatok eredményeként születhet meg a döntés az ártatlan növények sorsáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában