Jó és rossz dolgok

2020.11.02. 14:00

Újabb 100 millió forintos pályázatot nyert el Kulcs fejlesztésre

Az előző hét mozgalmasan telt a dunamenti kistelepülés számára – több helyen adott a településnek, de akad olyan is, ahonnan elvett a sors Kulcsról…

Korondy Tamás

A pénz tehát nem akadály, hogy új környezet várja majd a víziturizmus kedvelőit

Fotó: Önkormányzat

Kezdjük a jó hírekkel: ahogyan Jobb Gyula polgármester fogalmazott a település közösségi oldalán, jelentős összegű pályázati támogatást nyert el a kulcsi önkormányzat a hajóállomás és környéke fejlesztésére.

Az információ forrásaként a Magyar Közlöny pénteken megjelent 234. számát jelölte meg az önkormányzat híradása. Valóban: az október 30-i kiadást ellenőrizve bukkanhatunk rá az 1714/2020-as határozatra, amelynek címe így hangzik: „Kulcs település turisztikai fejlesztésének támogatása”.

Eszerint a magyar kormány egyetért a kulcsi hajóállomás és vendégház, valamint környezete aktív vízi turisztikai központtá fejlesztésére irányuló beruházásnak, a Kulcsi Községi Önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló, 2655 helyrajzi számú ingatlanon történő megvalósításával – valamint azzal is, hogy ezt a beruházást összesen 100 millió forint összegű költségvetési támogatásból a kulcsi önkormányzat valósítja meg.

A kulcsi hajóállomást és a hozzá szervesen kapcsolódó partszakaszt tehát állami támogatás segítségével lehet majd turisztikai központtá fejleszteni.

Jobb Gyula polgármester ezzel kapcsolatban elmondta, a támogatásból a Hajóállomás és Vendégház felújítása mellett a csónakházat szeretnék megújítani, valamint egy mai igényeknek megfelelő pihenőpark kialakításával, akadálymentes sétánnyal, kilátóterasszal és parkolók kiépítésével terveznek, így várják majd a fürdő-, vízi- és horgászturizmus kedvelőit.

A pénz tehát nem akadály, hogy új környezet várja majd a víziturizmus kedvelőit
Fotó: Önkormányzat

Az iskola fejlesztésre vár

Másik ügy, de továbbra is örömhír: a Fekete István Általános Iskolában az egyre növekvő gyermeklétszám és az ebből következő helyhiány miatt már az előző ciklusban dolgozó önkormányzati vezetés is előkészítette és benyújtotta a támogatási kérelmét az Emberi Erőforrások Minisztériuma felé.

Ahogyan Kulcs honlapján véleményezik, „a kérelem pozitív elbírálását nagyon várták a kulcsiak, hogy gyermekeink méltó körülmények között tanulhassanak. A hosszú, évekig tartó munka végre meghozta gyümölcsét.”

Az október 27-én megjelent Magyar Közlönyben olvasható a kulcsi iskola infrastrukturális fejlesztéséről született pozitív döntést tartalmazó kormányrendeletről szóló hirdetmény – ez alapján 25 millió forint forrást biztosít a kormány azzal, hogy az előkészítési fázisokat legkésőbb 2021. augusztus 31-ig elkészítsék.

Forgalmirend-változás

Most pedig, túl az örömön, jöjjön a feketeleves: a Hargita utcában bekövetezett partfalmozgás miatt megváltozik a településen lévő Hargita utca forgalmi rendje.

Ahogyan a polgármester közleményben tudatta, a Katasztrófavédelemmel egyeztetve az önkormányzat úgy döntött, hogy a Sőtér sétány felől a Hargita utca–Horgász utca kereszteződéstől Rác­almás felé behajtani tilos tábla, és a Duzloki utca felől a Hattyú köztől pedig zsákutca tábla lesz kitéve. Az intézkedés a napokban a Belügyminisztérium felé benyújtott vis maior kérelem elbírálásáig érvényben lesz.

A szakemberek úgy vélik, az előzetes költségek alapján a 160 méteres szakasz helyreállításának becsült értéke a 300 millió forintos nagyságrendet is meghaladja – ám ilyen mértékű önerő biztosításával a kulcsi önkormányzat nem rendelkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában