Életveszélyes állapotban, de megmenekülhet

2020.11.19. 14:00

Új lehetőséget kaphat a velencei Meszleny-kastély

Új életet lehelne a több mint háromszáz éves kastélyba a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola, amely vízi tematikájú kulturális létesítményt álmodott a most még omladozó falak közé. A felújítás előtt azonban szükség van egy önkormányzati döntésre is.

S. Töttő Rita

felújításra váró, új gazdára lelt Meszleny-kastély romjainál L. Simon László, aki kéréssel fordult az önkormányzathoz

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az 1700-as években épült a környék egyik legnagyobb birtokos családjának kastélya, a Meszleny-kastély Velencén, melynek hányatott sorsa remélhetőleg a közeljövőben véget ér. Ottjártunkkor egy siralmas állapotban lévő, lepusztult, életveszélyes kastélyromot találtunk a velencei vasútállomással átellenben burjánzó erdő közepén, amely még így is megmutatta eredeti, hajdanvolt szépségének halovány maradékát. A több mint háromszáz éves oszlopok és falak között felsejlik az elmúlt száz év útkeresése: az egykori téglák és gerendák között itt-ott már újkori falakat húzott az akkori tulajdonos. Miután a Meszleny család birtokából állami tulajdonba került az épület, sok minden történt: volt itt gyógypedagógiai intézet, termelőszövetkezet és konyha is, majd pedig magántulajdonba került. Az akkori tervekből azonban nem lett semmi, azóta eszi lassan az enyészet.

A felújításra váró, új gazdára lelt Meszleny-kastély romjainál L. Simon László, aki kéréssel fordult az önkormányzathoz
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A közelmúltig nem lehetett hallani semmit az épületről, noha látogatói – láthatóan – mégis akadtak. Voltak, akik romboltak, mások loptak vagy éppen hajlénktalanként éltek a veszélyes állapotú falak között. A napokban azonban levélben fordult a velencei önkormányzathoz a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola, melyben egyebek mellett közölték az épület megvásárlásának tényét is. L. Simon László országgyűlési képviselő, a népfőiskola védnöki testületének tagja és Rodics Eszter, a népfőiskola elnöke (aki egyben a már csodásan felújított kápolnásnyéki Halász-kastély igazgatója) ugyanis hozzáfogna a kastély felújításának. A Meszleny-kastélyon azonban – mondta a hírlap kérdésére L. Simon László – jelenleg hároméves változtatási tilalom van, így a felújítása egyelőre lehetetlen. Még építési engedély kérelmet sem lehet benyújtani rá ez idő alatt. A tilalom annak ellenére él az épületre, hogy a műemléki védettségű kastélyt egyébként is csak a szigorú műemléki szabályok betartásával lehetne felújítani.

– Az épület félig beomlott, életveszélyes állapotban van. Kifosztották, eltüzelték a nyílászárókat, szemetet hordtak oda. Ez a kastély hosszú évekig volt olyan tulajdonos kezében, aki nem kezdett vele semmit. Ezt azonban most megvásárolta a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola, amely rendkívül fontos lépés a kastély életében. A felújítás tervezésekor Rodics Eszter elnök asszonnyal egyeztetve olyan közérdekű kiállítóhely alakulhatna ki, amely a vizes tematikát öleli fel. Az egyik legjobb ilyen tartalmú magyar közösségi térnek szánjuk, amely a Csodák Palotájához hasonlatos módon mutatja be a víz és az ember kapcsolatát, legyen szó fizikáról, sportról, egészségről vagy szakralitásról. A Velencei-tó mellett, ahol a vízi sportok népszerűek, látványos és sok látogatót vonzó kulturális helyszínt szeretnénk belőle létrehozni – fogalmazott L. Simon László, hozzátéve, hogy azért ez a folyamat nagyon sok időt, munkát és pénzt is igényel.

– Az utolsó pillanatban vagyunk, mielőtt összedől. Most, hogy a művészeti népfőiskola megvásárolta, a következő feladat, hogy felmérjük az ingatlant és megtervezzük a további teendőket. Addig is az első feladat, hogy a környezetét rendbe tegyük. Ez a munka januárban megkezdődik.

Az eredeti park nagy része azonban az önkormányzat tulajdonában van, csak egy kisebb része tartozik a kastélyhoz. A kastély építésekor azonban még ez az erdő sem létezett. A Velencei-tó partjáról rá lehetett látni az épületre, hiszen a későbbi feltöltések előtti időszakban másutt húzódott a partvonal, mint napjainkban. A megvásárlással szinte egy időben az önkormányzathoz fordult a népfőiskola vezetősége, kérve, hogy az érvényben lévő változtatási tilalmat töröljék az ingatlanról, ígéretet téve arra, hogy az épület az érvényben lévő műemlékvédelmi szabályozásoknak megfelelően lesz felújítva, s amelyben ezt követően kulturális létesítmény kap helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában