A Fáy András-lakótelepen élők egymással is harcolnak

2020.11.04. 07:00

Új épület nőne a fehérvári lakótelep közepén: a lakók kérdeztek, válasz nem jött

Pattanásig feszülnek az idegek a Fáy András-lakótelepre tervezett társasház építése kapcsán. A tervek szerint a napokban megkezdődik a kivitelezés.

Héjj Vivien

Az egykori élelmiszerbolt helyén épülne fel az ötszintes új épület

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Tavaly májusban a polgármester lakossági fórumán értesültek a Fáy András-lakótelepen élők arról, hogy az egykor boltként üzemelő épület helyén egy húszlakásos társasház épül. Fontos leszögezni, hogy magánterületről beszélünk, melyet egy vállalkozó megvásárolt, így kaphatott engedélyt a lakóépület kivitelezésére.

Az egyik környéken lakó lapunknak elmondta, a tervek szerint egy ötszintes, mélygarázsos, lifttel ellátott épületet húznak majd fel a lakótelep közepén. Mint mondta, jelenleg is parkolási problémákkal küzdenek, amit tovább tetézne a ház építése: tíz parkolót venne el a környék lakóitól.

Több lakossági fórumon merült fel az épülő társasház problémája. A közösség több levelet intézett a dunaújvárosi jegyzőnek, aki az építési engedélyt kiadta, ám a kérdésekre egy alkalommal sem érkezett válasz, és személyesen sem fogadta a panaszosokat. A lakóközösség egyes tagjai szerettek volna betekintést nyerni például a földtani mérések részleteibe. A fehérvári önkormányzat segítségével kérték a betekintési jogot, ám ezt is elutasította az illetékes szervezet.

Az egykori élelmiszerbolt helyén épülne fel az ötszintes új épület
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A lakók mindeközben szakértőt is hívtak, aki elmondta, tudna szakértői véleményt készíteni, amelyben megvizsgálná, bebizonyítaná, hogy egyes lakások az új társasház miatt valószínűleg egyáltalán nem jutnának napfényhez, és a parkolók biztosítása is képtelenség lenne. Ennek költsége azonban kétmillió forint lett volna, amit a lakók összessége végül nem finanszírozott. A lapunknak nyilatkozó érintett elmondta, ekkor már lincshangulat alakult ki a környéken, ami odáig fajult, hogy mostanság már a kutyákra veszélyes, mérgezett ételeket helyeznek el a környéken, az autókat kulccsal karcolják. Pattanásig feszültek az idegek jelenleg.

Körülbelül egy hónapja kikerült egy molinó, amely hivatalosan is tájékoztat arról, hogy a helyszínen társasház épül. A tervek szerint az építkezés a napokban megkezdődik. Fontos hangsúlyozni, hogy az építkezés szabályos, mivel magánterületről beszélünk, a tulajdonos pedig érvényes építési engedéllyel rendelkezik.

Információink szerint a szerdai napon helyszíni bejárást szerveznek az érintett területen, így a fejlemények, esetleges új információk alapján cikkünket folytatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában