Legkésőbb decemberben minden településen kiosztják a fát

2020.11.21. 07:00

Tüzelővel segítik a rászorulókat Fejér megyében is

Rengeteg településen támogatják az önkormányzatok – részben a Belügyminisztérium segítségével – tüzelő formájában a rászoruló családokat a fűtési szezonban. Ezzel a programmal nemcsak anyagi támogatást kapnak, de talán lelkileg is könnyebben vészelik át ezt az időszakot.

Baráth Eszter, Borsányi Bea, V. Varga József, Majer Tamás, Korondy Tamás

A támogatás egy ingatlanra csak egy kérelmezőnek állapítható meg Illusztráció: Mészáros Mátyás

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Van olyan Fejér megyei település, ahol már megkezdődött a szociális alapon adott tüzelő kiszállítása, máshol ez a napokban kezdődik.

Huszonnyolcan kértek

A megyeszékhely közelében fekvő Gánton, valamint Csákberényben továbbra is lehet pályázatot benyújtani az idei szociális tüzelővel kapcsolatban. Zámolyon viszont már lejárt az igénylések leadásának határideje, sőt az önkormányzat el is bírálta a beérkező kérelmeket. Ebben az évben 28-an jelezték, szükségük lenne a segítségre. Közöttük osztották el azt a 81 köbméter fát, amit Zámoly központi támogatásként kapott.

A település szintén több éve részt vesz a programban, melynek során az igénylő családok mindegyikét tudták támogatni kisebb-nagyobb mennyiséggel.

– Azok adhatnak be kérelmet, akik Zámolyon lakhatási támogatásban, vagy időskorúak ellátásában részesülnek, illetve olyanok, akik hátrányos helyzetű gyermeket nevelnek. Évente általában 30 körüli kérelem érkezik és a támogatott családok 1-5 köbméter fát kapnak, amelyet az önkormányzat szállít házhoz – tudtuk meg Sallai Mihály polgármestertől.

Zámoly egyébként 130 köbméter fára nyújtott be pályázatot a Belügyminisztérium felé, ám a tavalyi mennyiséghez hasonlóan, idén is csak 81 köbmétert kapott. A mennyiséget Sallai így kommentálta: „Szociális támogatásból soha nem elég, de amennyit kapunk, azt megköszönjük!”

Az előző évek alapján

Az úrhidai önkormányzat szintén sikeresen pályázott, melynek útján 59 erdei köbméter keménylombos tüzelő jutott a településre. Az igényelt mennyiséget mindig az előző évek kérelmei alapján határozza meg a képviselő-testület. A településen az idei kérelmeket már korábban lezárták, a napokban már a címekre való kiszállítás is megtörtént – tájékoztatta a Hírlapot Bognár József polgármester.

Még várják a kérelmeket

A megyehatárhoz közeli Cecén viszont még várják a jelentkezőket. A településen 148 erdei köbméter tüzelővel tudják segíteni a lakosságot. Fazekas Gábor polgármester elmondta: Az igényléshez szükséges kérelmek a polgármesteri hivatal ügyfélpultjában vehetők át, a leadási határidő november vége. Az önkormányzat még idén szeretné eljuttatni a tűzifákat a rászorulókhoz.

A támogatás egy ingatlanra csak egy kérelmezőnek állapítható meg
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Házanként egyet

Soponya idén is sikeres pályázatot nyújtott be a szociális tűzifa beszerzésére, és a miniszteri döntés értelmében a támogatást 101 erdei köbméter keménylombos tűzifa megvásárlására fordíthatja – mondta el lapunknak Szücs Norbert polgármester. A helyi döntés értelmében tűzifa-támogatást igényelhetett minden soponyai lakcímmel rendelkező lakos, aki életvitelszerűen a településen él, és családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 62 700 forintot, egyedülálló kérelmező esetén a 88 350 forintot. A támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

Decemberben osztják

Molnár István, Igar polgármestere elmondta, a három településrészre (Igar, illetve Vámpuszta és Vámszőlőhegy) 131 köbméternyi fát nyertek el a pályázaton. – Nagyjából ugyanannyi tűzifával gazdálkodhatunk, mint tavaly, és nagyságrendileg ugyanannyi kérelem érkezett be. A kérelmek elbírálása már javában zajlik, elméletileg december elsejétől osztjuk a tűzifát – tette hozzá a polgármester.

Abán, Belsőbárándon és Bodakajtoron már nem sokat kell várni annak a 184 családnak, akik sikeresen pályáztak. Aba polgármestere, Mikula Lajos tájékoztatta lapunkat, hogy a határozatot már aláírta, és bízik abban, legkésőbb december elején már mindenkihez megérkezhet a támogatás.

Fél mázsa családonként

Fehérvár lakosságszáma miatt nem vehet részt a pályázaton, ennek ellenére a múlt héten megkezdték a viharkárok során keletkezett, kidőlt, sérült fákból álló tűzifa kiszállítását. Háztartásonként fél tonna fát juttat el a Városgondokság a rászorulóknak. Arról, hogy ki jogosult erre a támogatásra, az önkormányzat illetékes irodája dönt minden esztendőben.

A fehérvári önkormányzattól megtudtuk: a Humán Közszolgálati Szakbizottság novemberi döntése alapján minden jelentkező, aki a Hatósági Főosztály Ügyfélkapcsolati és Szociális ellátási Irodáján keresztül vagy a városrész önkormányzati képviselőjén keresztül igényelte ezt, illetve az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ által segített családok számára kedvező döntés született. Közel 60 családot támogattak ezzel a döntéssel, átlagosan 1-2 hétre elegendő tüzelő biztosításával. Önkormányzatunk a szétosztásra kerülő tűzifát, a korábbi évek során kialakult gyakorlatnak megfelelően, a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft.-n keresztül biztosítja. Az év folyamán kivágott fákat tárolják és ők szállítják ki – a szállítás okán keletkezett költségek felszámítása nélkül – a támogatottaknak – közölte az önkormányzat megkeresésünkre. Az ügyfélkapcsolati és szociális ellátási iroda részéről az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ, s a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány bevonásával történt az igények számbavétele annak érdekében, hogy azok kielégítéséről megalapozott döntés születhessen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában