fehérvár tüdeje

2020.11.26. 07:15

Tölgyek és szilek alkotják majd az erdőt Fehérváron

Tovább folytatódik a Fehérvár Tüdeje program. Két és fél hektáron több mint huszonhétezer csemetét ültetnek el. Az így kialakuló erdősáv hosszú távon a környék lakóinak jobb életminőségét is szolgálja.

Héjj Vivien

Az eredési arány Palotavárosban is nagyon jó

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Hübner András utca mögötti, most még kietlen területen helyezik el azokat a néhány éves facsemetéket, melyek évek múltán majd összefüggő erdősávot alkothatnak. A városvezetés, a városgondnokság és a Vadex Zrt. együttműködésének köszönhetően a 2,5 hektáros területen 27 ezer 500 fa került a földbe, a következő napokban pedig összesen közel 9 hektárnyi jövőbeni erdő létrehozásán dolgoznak majd a szakemberek.

– A 2020-as erdősítési program őszi lépcsőjén vagyunk. A most elültetett csemeték nyolcvan százaléka kocsányos tölgy, húsz százaléka pedig szil. Idén már közel háromhektárnyi erdőt telepítettünk, így a mostani és a jövőbeni területekkel együtt az idei telepítési tervek megvalósulnak. Az eredési arány nagyon jó mind a Palotavárosban, mind a Sóstó Természetvédelmi Területen. A telepítést mindig talajból történő mintavétel előzi meg, ezt követően tervezzük meg az erdő összetételét – mondta Csete Gábor, a városgondnokság természetvédelmi szakmai vezetője, aki hozzátette, megfelelő gondozás és időjárási körülmények mellett 2,5–3 év múlva már árnyékot adhatnak a most elültetett csemeték.

Az eredési arány Palotavárosban is nagyon jó
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A tölgyerdő kialakításához a Vadex Zrt. szakemberei is jelentősen hozzájárulnak.

– Mivel jó a termőtalaj, mélyszántásos technológiával ültetünk: egy ekével 50–60 centiméteres mélységbe megyünk, belehelyezzük a barázdákba a csemetéket, majd a következő fordulóban rájuk forgatjuk a földet. Ennek köszönhetően a föld a nyári aszályos időjárás során is folyamatos nedvességellátást biztosít a fák számára – közölte Balsay Zsolt erdőgazdálkodási vezető. A tölgyek életkora több száz év is lehet, ám pozitív hatásaikat már belátható időn belül érezhetik a környéken élők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában