A főútvonal kiszélesítése számos települést érinthet majd Fejérben

2020.11.23. 07:00

Négysávosítják a 63-as utat, de ez nem mindenkinek tetszik

Ahogyan lapunk már június végén is megírta, teljes Fejér megyét érinti a 13-as, 81-es és a 63-as utak négysávosítása – utóbbi esetében pedig már megvan a nyomvonalterv is, mely első körben nem minden településnek nyerte el a közvetlen tetszését.

Korondy Tamás

Vadász Tamás úgy tartja, nem tudjuk most elképzelni, mekkora károkat okoz majd az új nyomvonal a későbbiekben

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ahogyan Aba vezetésétől megtudtuk, az előző hét végén megérkezett az új, négysávosra tervezett 63-as út különböző nyomvonaltervezeteket tartalmazó anyaga.

Az itt látható képen a lilával jelzett nyomvonal tűnik most a leginkább reálisnak a beérkező írásos indokolás szerint.

Nyomvonaltervezet a 63-as út négysávosítására – a lila csík mutatja a szélesített út legvalószínűbb helyét
Fotó: Aba önkormányzata

„Abához a jelenlegi terv szerint nem kapcsolódik lehajtó, ami számunkra nem szerencsés, ezért ezt mindenképpen kérni fogja az önkormányzat a településeket érintő közös egyeztetés során” – olvasható az abai közleményben, melyben megemlítik azt is, hogy a sárosdi úthoz a jelen állás szerint mindenképpen épül kihajtó, így kérdésként felmerülhet, hogy Abára is épülhet-e.

– Ez a helyzet részben jó, részben rossz. Jó, mert a két tervezett lehajtótól könnyedén megközelíthető a település és ezzel együtt a település melletti átmenő forgalom biztosan csökkenne. Ez a Fehérvári úton lakóknak jó hír és csökkenti a balesetveszélyt is. Viszont rossz abból a szempontból, hogy így az igazgatási és szolgáltatási központként működő Aba nem lesz közvetlenül elérhető az új útról – nyilatkozta lapunknak a város polgármestere, Mikula Lajos. A vezető azt is hozzátette, hogy az érintett településeknek (Aba, Sárkeresztúr, Szabadegyháza) november 27-ig kell véleményezni a tervet.

Vadász Tamás úgy tartja, nem tudjuk most elképzelni, mekkora károkat okoz majd az új nyomvonal a későbbiekben
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az érintett ingatlan­tulajdonosokat november 20-án, pénteken 15 órakor várták Abán egy egyeztetésre a Közösségi Házba.

A polgármester elmondása szerint lehetőség volt a javaslatok elmondására, melyek közül több is hasznosnak és átgondolandónak bizonyult, így ezek beépülnek majd az önkormányzati javaslatba is. Emellett kigyűjtötték pontosan, hogy melyik gazdák érintettek a területükkel az ügyben, őket már értesítette az önkormányzat a fejleményekről. Arra kéri a vezetés az érintett gazdákat, ha bizonytalanok, hogy a földjeik beleesnek-e a tervezett nyomvonalba, a tájékoztatóban szereplő kontaktot keressék a pontos információk végett.

Lapunk felkereste az egyik gazdát, akinek földje valószínűleg érintett lesz a munkálatokban. Vadász Tamás lapunknak elmondta, nem lehet most még elképzelni, mennyire káros hatással lesz a gazdákra.

– Egyrészt a földek megközelítése néhol sokkal nehézkesebb lesz. Nem szólva arról, hogy hiába kapunk kártérítést a munkálatokban szenvedett károk miatt, jobban örülnénk annak, ha még a gyerekeink is ezeket a földeket művelhetnék egyszer – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában