beruházás

2020.11.07. 07:15

Megszűnik a füstölés Fehérváron

A Palotaváros peremén új épületben működik ezentúl az a rendszer, melynek köszönhetően megfelelően előkészített, tiszta víz kerül be a távhőrendszerbe. A beruházást a Széphő saját forrásból valósította meg.

Héjj Vivien

Szauter Ákos (balra) mutatta be a korszerű rendszert Fotó: Simon E.

A Királysorról a Bakony utcába telepítette és ezzel egyidejűleg korszerűsítette vízkezelési, víztechnológiai eljárását és berendezéseit a Széphő Zrt. A nettó 863 millió forintos beruházással egy még a 70-es évek végén létesített és azóta csak részben korszerűsített technológiát váltottak ki. A Királysoron megszűnik a gőzzel működő eljárás, a gázkazán és a kémények leállnak, megszűnik a füstölés. Az új helyszínen az úgynevezett membránkontaktoros eljárásnak köszönhetően éves szinten 80 tonna szén-dioxid-kibocsátás takarítható meg.

– Figyelemre méltó az időzítés, hiszen a 2020-as év főként a járványról és kevéssé a fejlesztésekről szól, holott ezek nagyon fontosak a város életében, a jövőbe mutatnak. Jó, hogy az akadályozott körülmények között is ilyen jelentős beruházást tudtunk megvalósítani – fogalmazott az átadáson Cser-Palkovics András polgármester.

Szauter Ákos (balra) mutatta be a korszerű rendszert Fotó: Simon E.

Az új víztechnológiai berendezéseket és eljárást Szauter Ákos, a Széphő Zrt. vezérigazgatója mutatta be, aki elmagyarázta, nem mindegy, hogy milyen minőségű az a víz, amely a hőtermelő központból a fogyasztókhoz szállítja a meleget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában