Munkagép ébresztette Csipkerózsika-álmából a háromszáz éves pincét

2020.11.27. 11:30

Már gőzerővel dolgoznak a móri Lamberg-pincén (videó)

Megkezdődtek a nagyszabású munkálatok a Lamberg-pince felújítása kapcsán. Csütörtökön délelőtt tartották a munkaterület átadását.

Palocsai Jenő

Ottjártunkkor éppen nagynyomású géppel juttatták a földbe cement és víz keverékét

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Már zajlik a móri Lamberg-pince felújításának első szakasza, most történt meg a munkaterület átadása. Maga az épület a Hársfa utcában van, amely egy Y alakú utca keskeny úttesttel, így a közlekedés rendkívül nehezített. Különösen gond ez most, hogy ott vannak a munkagépek, de a kivitelező Ság-Építő építésvezetője még két hét türelmet kér az ott lakóktól, és utána a nagy betonozáshoz szükséges gépekkel levonulnak az utcáról. Südi László azt is elmondta: – A régi présházat lebontottuk, illetve az új alapját kiszedtük és hamarosan feltöltjük. Muszáj volt elbontani a régit, mert az omladozó falak alatt gyakorlatilag nem volt alap. Ha a fundamentum megszilárdul, elkezdünk dolgozni a felmenő szerkezettel. Munka közben vigyázunk a környező házakra, sőt a pincéket is folyamatosan ellenőrzöm, hogy nehogy valami gond legyen.

Ottjártunkkor éppen nagynyomású géppel juttatták a földbe cement és víz keverékét
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ottjártunkkor éppen nagynyomású géppel juttatták a földbe cement és víz keverékét, hogy az majd, a megszilárdulását követően, elbírja az új présház súlyát. Természetesen már nem présházként fog majd üzemelni, de a célokról és a távlati tervekről már az építkezésen megjelent Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője adott felvilágosítást. Mint elmondta: – Azt gondolom, hogy az ország történelmi borvidékén vagyunk, ezért őrizni kell az örökséget. Erre jó példa a móri Lamberg- pince, mely ennek az örökségnek a része éppúgy, mint maga a turizmus, a szőlőművelés, a borászat. Az egész borvidéket össze tudjuk kötni ezzel a fejlesztéssel, és abban bízunk, hogy szívesen látogatnak majd ide más tájakról, hogy megismerjék az egyik legkisebb borvidéket és persze magukat a móri borokat. Egy olyan interaktív bemutatóterem lesz az épületben, aminek segítségével be tudjuk mutatni a szőlészetet és a borászatot az iskolásoknak vagy akár az ide látogató felnőtteknek.

[video width="1024" height="576" mp4="https://www.feol.hu/wp-content/uploads/2020/11/6384821video7ae927d624a483db493216ed3c800338V.mp4"][/video]

 

Mint megtudtuk, nem volt egyszerű eljutni eddig a fázisig, ugyanis első körben egy 189 millió forintos pályázatot nyertek a fejlesztésre, de nem találtak kivitelezőt, aki ennyiért elvállalta volna, ezért visszaadták és újra pályáztak. Most 353 millió forintos összeg áll rendelkezésre, melyhez még maga a város is rendelt hozzá némi forrást, így a tervek szerint egy olyan kulturális örökséggel gazdagodik Mór, amire büszke lehet az egész kistérség.

 

A munkaterület átadásán jelen volt Molnár Krisztián is. A Fejér megyei közgyűlés elnöke úgy fogalmazott: – Kettős cél vezérelt minket. Az egyik, hogy ezt a 18. századi gyönyörű, patinás épületet szerettük volna megmenteni, a másik pedig az, hogy egy új turisztikai attrakció jöjjön létre Móron, ahol akár négy órát is el tudnak majd tölteni az ide érkezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában